The Flying Bulls Aerobatic team, SIAF 2022, FULL DEMO (AEROsport.hu)

Utánozhatatlan teljesítmény a levegőben, maximális fegyelem, koncentráció, bizalom és csapatmunka. Ezek az alapvető előfeltételei a cseh The Flying Bulls Aerobatic Team akrobatikus csoport sikerének. Az XtremeAir XA42 gépekkel repülő pilóták eggyé olvadnak el a felhőkben, és olyan légi manővereket mutathatnak be a látogatóknak, amelyekre a világon egyetlen más csoport sem képes. Mint állítják, együttműködésük egy precíz részleten alapszik egy nagyon szűk csoportban és tükörepüléseken. A Csapat a Slovak International Air Fest SIAF 2022 rendezvényen  augusztus 27-én és 28-án a Kuchyňa Malacky Repülőtéren is bemutatót tartott.

A The Flying Bulls Aerobatic tagjai: Stanislav Čejka (vezető), Miroslav Krejčí (jobbszélső), Jan Rudzinskyj (balszélső), Jan Tvrdík (slot), Martin Nepovím menedzser és Miloš Špreňar csapatszerelő.

„Amikor a levegőben vagyunk, azt akarjuk, hogy az emberek a földön szóhoz se jussanak. Hogy ne értsék, mi folyik a fejük felett. Hogy ez megborzongja őket, és talán félnek is egy kicsit… Olyan közel végzünk akrobatikát egymáshoz, amennyire a fizika törvényei megengedik. Folyamatosan igyekszünk feszegetni a repülés határait, és a repülőshowk-látogatók szerint rendkívül sikeresek vagyunk” – mondja a The Flying Bulls akrobatikus csoport.

A világhírű csoport folyamatosan új látványokat talál ki, és egyre gyakrabban készít igényesebb kiállítási díszleteket a hazai és a külföldi légibemutatókra. Műsoraik során akár 70 kilométert is repülnek, amely során mintegy 38 akrobatikus elemet adnak elő. A pilóták szervezetének hatalmas, +7G/-5G túlterheléssel kell megbirkóznia.

„A levegőben nem csak egymásra támaszkodunk, hanem az XA42-es repülőgépek 315 LE-s erejére is. Kifejezetten a csoport igényeihez igazították őket, és a legerősebb gépek közé tartoznak, amelyek az akrobatikus repülés világában láthatók. Akár 420 kilométeres óránkénti sebességet is elérnek, mi pedig olykor 700 méter magasra emelkedünk velük.”

A csoport történetéből

A Flying Bulls Aerobatic Team a „Chrudim Four” folytatója, amelyet az 1960-as években alapított Jiří Tlustý, Božej Struž, Antonín Klimenda és Ladislav Bezák. Jiří Tlustý és Božej Struž kivételével 1960 óta Laco Trebatický, Daňo Polonec, Jiří Saller, Jiří Vepřek és Radka Máchová is felváltva szerepelt a csoportban. 

Eleinte a ZLÍN 26-os, végül a ZLIN 50-es típusú gépeken repültek, amelyektől 2015 elején egy indiai bemutatóval búcsúztak. Tevékenységük ideje alatt számos világbajnokságot nyertek. Többször felléptek Japánban, Kínában, Szaúd-Arábiában, az Egyesült Arab Emírségekben, Katarban, Bahreinben, Kuvaitban, Jordániában, Cipruson, Egyiptomban és szinte egész Európában. A csapat több alkalommal tartott bemutatót hazánkban is.