Megállítható-e a népességfogyás?

Túlnépesedés vagy népességcsökkenés? Míg a Föld egyik felén a túlnépesedés okozza a legnagyobb problémát, addig a nyugati fejlődő társadalmakban évről évre csökken a népesség, egyre kevesebb gyerek születik. Hazánkban drasztikusnak mondható a népességfogyás ma már kevesebb, mint 10 millióan élünk Magyarországon.
Hamarosan első születésnapját ünnepli az a fülöp-szigeteki kislány, aki szimbolikusan a Föld 7 milliárdodik lakosa. A kislány születésnapát, azaz október 31-ét az ENSZ Népesedési Alapja a „7 milliárd napnak” nevezte el.
Statisztikai számítások szerint, ha a mostani mértékben szaporodna az emberiség 2100-ban már 10 milliárdan élnénk. Ez azonban nem ilyen egyszerű, az emberiség fejlődését nem lehet csupán matematikai példának tekinteni.
Indiai gyerekek játszanak az utcán. Mire ők felnőnek már India lehet a legnépesebb állam a Földön, megelőzve ezzel Kínát, ahol szigorúan szabályozzák a születésszámot. Míg tehát Kínában, Indiában és az afrikai államokban a túlnépesedés okoz problémát, addig a fejlettebb országokban egyre kevesebb gyerek születik és öregszik a társadalom, így van ez Magyarországon is.

A jövő nagy kérdése, hogy képesek vagyunk-e lassítani vagy megállítani a társadalom elöregedését. A várható élettartam növekedése és a születések számának csökkenése éppen az elöregedés irányába hat. Ha nem sikerül belátható időn belül változtatni ezen a tendencián, az alapvető módon kérdőjelezheti meg az egsézségügy, a szociális ellátó- és nyugdíjrendszerek fenntarthatóságát, unokáink és az akkori idősek, nyugdíjasok életét.