Mallorca, a Baleár-szigetek ezerarcú gyöngyszeme

Úgy tartják, a gyönyörű Mallorca egyike azoknak a még kivételes vidékeknek Európában, ahol a legtisztább tengervíz várja a strandolni vágyókat.

Ám a fürdőzés és a napozás, vagy éppen az örökké pezsgő éjszakai élet mellett az érintetlen természet, a kultúra és az évszázados műemlékek, a gasztronómia, valamint a sport szerelmesei is felejthetetlen élményekkel gazdagodhatnak a szigeten.

A lenyűgöző szépségű Mallorca a Földközi-tenger nyugati medencéjében, az Ibériai-félszigettől keletre fekvő Baleár-szigetek legnagyobb és leglátogatottabb tagja, körülbelül 3640 négyzetkilométeres területével Spanyolország legnagyobb szigete.

Összesen körülbelül 550 kilométer hosszú tengerpartját meredek, sziklás és lassan mélyülő homokos szakaszok jellemzik. Mediterrán éghajlatának köszönhetően egész évben kitűnő úti cél, ha magunk mögött szeretnénk hagyni a hétköznapok körforgását. A szezon májustól október végéiig tart – a fürdőzésre a nyári hónapok a legideálisabbak, de Mallorca még az őszi időszakban is 30°C körüli hőmérséklettel, simogatóan meleg tengerrel, és nem utolsósorban kevesebb turistával várja az utazókat.

Kulturális és természeti örökségének megismerésére pedig novembertől áprilisig is remek alkalmunk nyílik. Akár az előbbiért, akár az utóbbiakért rajongunk, rendkívüli kincsekre lelhetünk, ha bebarangoljuk a szigetet. Mallorca sokszínű arcának felfedezéséhez érdemes autót bérelnünk.

Fővárosa, Palma a sziget délnyugati oldalán félkörívben elnyúló Palmai-öböl partján található. Ez Mallorca legnagyobb és legnépesebb települése, amely egyúttal Spanyolország egyik autonóm közössége és egyben tartománya, a Baleár-szigetek székhelye is. Innen 8 kilométerre keletre helyezkedik el a nemzetközi repülőtér, ahonnan busszal is bejuthatunk Palmába, számos népszerű nyaralóhelyet pedig közvetlen buszjáratokkal is elérhetünk.

A folyamatosan lüktető és pezsgő Palma legfőbb szimbóluma a La Seu néven ismert katedrális az óváros szívében. A tengerre néző, arany homokkőből emelt székesegyház Európa egyik legmagasabb gótikus építménye, amelyet a 14. században kezdtek építeni, a 20. század elején pedig a világhírű katalán építész, Antoni Gaudí tervei szerint végeztek rajta átalakításokat. A mellette álló Almudaina-palota, valamint a távolabb magasodó, szintén gótikus stílusú Bellver-várkastély szintén a kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik, miként a híres katalán festő, szobrász és keramikus, Joan Miró egykori lakóháza és műterme is, ahol 1956-tól 1983-ban bekövetkezett haláláig élt és alkotott.

A legtöbb turista a fővárosban, illetve a Palmai-öbölben tölti szabadságát, így a kisebb zsúfoltságra, nyugalmasabb nyaralásra vágyók az innen távolabbra fekvő területeken találhatják meg a számukra legmegfelelőbb üdülőhelyeket.

A gyermekes családok és a sportok kedvelői például az északkeleten húzódó Alcúdia-öbölben – egyebek mellett Playa de Muro 5 kilométer hosszú, a Baleár-szigetek egyik legnagyobbjának és Európa egyik legjobbjának tartott strandján, amelyet finom fehér homok borít, a tenger vize pedig kristálytiszta.

És ha már a legeknél tartunk: a homokdűnék túloldalán helyezkedik el a szigetcsoport legnagyobb és legfontosabb, a Ramsari Egyezmény értelmében nemzetközi jelentőségű vizes élőhelye, a S’Albufera Természeti Park. Gyalog vagy kerékpárral járhatjuk be az egyúttal a Natura 2000 hálózathoz tartozó területet, ahol például 303 különböző madárfajt figyeltek meg eddig.

A sziget észak-nyugati partszakaszának mentén pedig a Tramuntana-hegység nyúlik el, amely 2011 óta a világörökség részét képezi. Az érintetlen természeti kincsek mellett festői szépségű, eldugott kis hegyi falvakat csodálhatunk itt meg. Köztük Valldemossát, ahol a világhírű lengyel romantikus zeneszerző és zongoravirtuóz, Frédéric Chopin szerelmével, George Sand francia írónővel 1838–1839 telét töltötte.

A Tramuntana-hegységben a vezetés teljes odafigyelést igényel, hiszen sokszor beláthatatlan hajtűkanyarok végtelennek tűnő sora tarkítja a keskeny utat. A narancstermeléséről is híres Sóllert, illetve kikötőjét, Port de Sóllert egyébként a Palmából induló kis nosztalgiavonattal is felkereshetjük, amit az egyik leghangulatosabb és legszebb mallorcai programként ajánlanak. A Sóller melletti hegyek között megbújó Fornalutx-ból pedig pazar kilátás nyílik az öbölre.

Fornalutx-ot gyakran Spanyolország legszebb falvaként emlegetik. Zegzugos, kőlépcsős utcái és virágokkal díszített kőépületei valóban páratlan rusztikus varázzsal ruházzák fel a több mint ezeréves települést, amely a 13. században, a katalán hódításokat követően kezdte felölteni jelenlegi formáját.

A Tramuntana-hegység felső vége Mallorca északi csúcsán találkozik a tengerrel. A híres, 20 kilométer hosszú Formentor-félsziget világítótornyánál lélegzetelállító panorámában gyönyörködhetünk, miként az útközben, Mirador Es Colomernél elénk táruló pompás kilátás is örök emlék marad.

Szöveg: Gáspár Ibolya

Fotó: Mikula Andrea

Térkép: Mallorca