Kettős magyar siker a vitorlázásban: Vadnai testvérek remekeltek a genovai világkupán

Genoa, Italy is hosting sailors for the third regatta of the 2019 Hempel World Cup Series from 15-21 April 2019. More than 700 competitors from 60 nations are racing across eight Olympic Events. ©PEDRO MARTINEZ/SAILING ENERGY/WORLD SAILING 19 April, 2019.

Hatalmas magyar sikerrel zárult a genovai vitorlás-világkupaverseny: a férfi Laser Standard – olimpiai – hajóosztályban Vadnai Jonatán nyerte a világkupa-fordulót, testvére, Vadnai Benjamin pedig az éremfutamot zárta az élen.

Vadnai Jonatán (Fotó: Pedro Martinez / Sailing Energy)

Óriási magyar sikerrel ért véget a 2019-es vitorlás-világkupa alapsorozata: a záró fordulót az olaszországi Genovában a Laser Standard olimpiai hajóosztályban a 22 éves, korosztályos világ- és Európa-bajnok Vadnai Jonatán nyerte. Testvére, Vadnai Benjamin pedig a 9. helyen végzett az összesen 8 futamos verseny utolsó, a végeredménybe dupla pontszámmal beszámított éremfutamát megnyerve. A végig gyenge, forgolódós szelekben bonyolított versenyen az elejétől fogva a szűk élmezőnyben vitorlázott mindkét magyar versenyző, egyszer sem állt egyikük sem a 13. helynél rosszabb pozícióban a 111 fős mezőnyben.

Vadnai Jonatán a 6. futam után lépett előre a 2. helyre és ezt már az éremfutamig (medal race) meg is tartotta, így ezüstérmes pozícióban állt rajthoz az utolsó, csak az összetett lista első 10 helyezettje számára megrendezett futamon. Amit rögtön egy büntetőkörrel kezdett, így a mezőny végéről kellett kezdenie a felzárkózást. A futamot végül Vadnai Benjamin nyerte meg, Vadnai Jonatán pedig az 5. helyen ért célba. Ez az eredmény éppen elegendő volt ahhoz, hogy összetettben az addig vezető ciprusi ellenfelét – aki a 8. lett ebben a futamban – megelőzze és pontegyenlőséggel megnyerje a versenyt.

Vadnai Benjámin (Fotó: Jesus Renedo / Sailing Energy)

A genovai versenyen való győzelmével Vadnai Jonatán eddigi karrierje legnagyobb sikerét aratta. A Laser Standard hajóosztályban a Vadnai testvérek még versenybe szállnak az olimpiai kvóta megszerzéséért az augusztusban, Japánban rendezendő világbajnokságon.

A genovai világkupaversenyen a Vadnai testvérek mellett rajthoz állt a tokiói kvalifikációt már tavaly – a magyar sportolók között másodikként – megszerző Érdi Mária a Laser Radial hajóosztályban, aki a 22. helyen fejezte be a genovai fordulót. Ugyancsak versenyzett a férfi 470-es osztályban a Gyapjas Balázs-Gyapjas Zsombor kettős, akik a 27. helyen fejezték be a regattát. Számukra az augusztus elején Japánban, az olimpia helyszínen rendezendő világbajnokság az idei fő verseny, ott lehet olimpiai kvótát is szerezni. A 2019-es világkupa döntőjét június elején a dél-franciaországi Marseille-ben rendezik. 

Genovában nem állt rajthoz a tavaly finn dinghy osztályban világbajnoki címet és a magyar sportolók közül elsőként olimpiai kvótát is szerzett Berecz Zsombor. Ő már a májusi Európa-bajnokság helyszínén, a görögországi Athénban készül.

Vadnai Benjámin (Fotó: Jesus Renedo / Sailing Energy)

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) főtitkára közölte: a szövetség minden évben igyekszik a lehető legtöbb támogatást megadni a szerződéses élversenyzőknek, így a genovai versenyen remekül szereplő Vadnai Jonatán és Vadnai Benjamin mellett a Gyapjas Balázs-Gyapjas Zsombor párosnak, valamint a tokiói olimpiai kvótát tavaly megszerző Érdi Máriának és Berecz Zsombornak. Holczhauser András hozzátette: az 5 szerződéses egység 2019-ben az MVSz-től 108 millió forint támogatást kap összesen, az ösztöndíjakkal és egyéb állami támogatásokkal együtt. „Bár a támogatási összegek jelentősek, de azt is látni kell, hogy ezek csak egy töredékét adják a sportolók felkészülésre fordított kiadásainak. Az olimpiára készülő egységek éves költségvetése mintegy 275 millió forint, ennek előteremtése pedig nagyon nehéz feladat”. A magyar versenyzők által elért kiemelkedő eredmények nagyon fontos szerepet játszanak abban, hogy a vitorlázás mint sport – azon belül az élversenyzés és a túravitorlázás is – még népszerűbbé váljon Magyarországon. 

forrás: hunsail.hu