Levegőben a világ legnagyobb repülőgépe

Stratolaunch amerikai szállító repülőgép, amelyet az űrhajózási hordozórakéták repülőgép fedélzetéről történő indítására létrehozott Stratolaunch System számára készített a Scaled Composites repülőgépgyár. A kéttörzsű repülőgép napjainkban (2019) a legnagyobb fesztávolságú repülőgép, a világ legnagyobb repülőgépe. A későbbiekben a hasznos terhet jelentő hordozórakéta a két törzs közötti szárnyrész alá függeszthető.

A légi indítású hordozórakéta-rendszer kidolgozására 2010-ben hozott létre az amerikai Dynetics cég egy munkacsoportot. Majd 2011-ben Paul G. Allenrészvételével megalapították a Stratolaunch céget. Ebben társalapítóként vett részt Burt Rutan, a Scaled Composites cég alapítója is. A Straltolaunch programban a rendszerek integrálását Dynetics végzi. A programban kezdetben hordozórakétaként a SpaceX cég Falcon 9-es rakétájának légi indítású változata, a Falcon 9 Air szerepelt. Ezt később, 2013-ban lecserélték az Orbital Sciences Corporation Pegasus II légi indítású hordozórakétájára.

2011-ben a kaliforniai Mojave-sivatagban található Mojave Air and Sapce Port területén elkezdték egy nagyméretű hangár és a gyártóépületek építését a projekt számára. A repülőgép kifejlesztésén a Scaled Composite dolgozott. A repülőgép 2017 elejére készült el, május 31-én mutatták be a nyilvánosság számára. Ezután kezdődtek el a géppel a földi tesztek és a gurulási próbák. A kis sebességű gurulópróbák 2017 decemberében kezdődtek, majd 2018 folyamán már nagyobb sebességű gurulási teszteket végeztek a repülőgéppel. Az első felszállásra 2019. április 13-án került sor a Mojave-sivatagban.

FORRÁS: WIKI / Stratolaunch