Így élt minden idők egyik legnépszerűbb magyar írója – Fekete István

A József Attila-díjas író, forgatókönyvíró, számos regény, ifjúsági könyv és állattörténet életre hívója, a magyar erdész-vadász irodalom elismert művelője, Fekete István életét dolgozza fel az az egész estés dokumentumfilm, amelyet az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából mutattak be az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Nemzeti Filmintézet és a Takarékbank támogatásával készült film kordokumentumok, a családtagokkal készített interjúk, valamint irodalmi anyagok alapján kalauzol végig az író életének történelmi fordulópontokkal tűzdelt, sorsfordító pillanatain. A bereki ember főszerepeit Szabó Sipos Barnabás és Bodrogi Gyula játssza.

Fekete István művei és szereplői talán minden magyar emlékezetében ott élnek, hiszen ő a 20. századi magyar irodalom legolvasottabb szerzője, Jókai Mór mellett minden idők legnépszerűbb magyar írója. Sokáig nem is tartotta magát írónak, elsősorban mezőgazdászként és gazdatisztként gondolt önmagára. Saját élményeire támaszkodva, ösztönösen írt, mélyen és pontosan tudta megragadni az őt körülölelő valóságot, páratlan szemszögből láttatta az emberek és az állatok világát.

Műveit több mint tizenötmillió példányban adták ki, tizenkét országban, tizennégy nyelven jelentek meg munkái. Első regényeinek sikere után népszerű forgatókönyvíró lett, színdarabja is nagy sikert aratott. Szoros barátságot ápolt Kittenberger Kálmánnal és Széchenyi Zsigmonddal. A második világháború és a kommunista hatalomátvétel azonban gyökeresen megváltoztatta az életét. A mélyen hívő, katolikus Feketét elhallgattatták, az ÁVO emberei félholtra verték. Amikor újra megjelenhettek írásai, állatregényeit az ifjúsági irodalom skatulyájába préselték.

Kevésbé ismert, hogy nemcsak íróként, hanem gazdatisztként is maradandót alkotott. Ő kísérletezte ki a Bakony sajtot, amit akkoriban egészen Hollandiáig szállítottak. Az általa tenyésztett merinói kosok és nemesített vetőmagok pedig országos kiállításokon nyertek díjakat.

A most elkészült film Fekete István életének legfontosabb állomásain keresztül követi végig az író életpályáját. Archív kordokumentumok, irodalmi anyagok, szakértők és az író rokonai, köztük fia, ifj. Fekete István beszámolói alapján vizsgálja, miként hatottak írói pályájára és természettel való kapcsolatára a családi és a politikai viszonyai, a siker és a sikertelenség, a barátság és a veszteség, a megértés és a meg nem értettség.

„A bereki ember régi adóssága a magyaroknak Fekete István felé, akit életében valójában sohasem ismertek el úgy, ahogy megérdemelte volna. Bízom benne, hogy ez az alkotás méltó lesz örökségéhez, és bebizonyítja, hogy elsősorban nem csak az ifjúságnak szánta gondolatait” – mondta dr. Kovács Zoltán, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa, a film egyik producere.

„Miért lett előbb rajongott, majd betiltott, megnyomorított, s aztán kényszeresen beskatulyázott Fekete István? Honnan hozta azt a tudást és tapasztalást, amik felülmúlhatatlan természet leírásaiban, vadászati elbeszéléseiben, s csodálatos állatregényeiben jelennek meg, s amiket rejtett politikai üzenetei megfogalmazására szinte valamennyi írásában alkalmaz? Mit tudhatott ez az ember, amit kortársai közül senki? A film célja kideríteni, miért alakulhatott így Fekete István pályafutása és élete, a 20 század történelmi viharjainak szemtanúja, áldozata és csendes harcosaként” – mondta Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, a film másik producere.

A 2021-ben forgatott dokumentumfilm fő szerepeit Szabó Sípos Barnabás és Bodrogi Gyula játssza. A rendező Bertha Lívia, fényképezte Szepesi Dávid, a producerek dr. Kovács Zoltán, Lajos Tamás és Vida József. A nyolcvan perces filmet vetítik az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon. A tévépremier a Duna televízióban lesz, október 4-én pedig az Uránia Nemzeti Filmszínház is műsorára tűzi.

A bereki ember a Takarékbank örökségvédelmi programjában készült, amelynek keretében már 2019-ben elkészítették a magyar vadászati kultúra kimagasló alakjáról, a vadász-íróról szóló Vadonvilág – gróf Széchenyi Zsigmond nyomában című természetfilmes dokumentumfilmet. 2021-ben pedig a nemzetközi hírű természettudós, vadász, Afrika-kutató, író-főszerkesztő Kittenberger Kálmán életét dolgozták fel a Kittenberger – Az utolsó vadászat című filmben.