Villány – Harkány – Siklós – Pécs

Személy szerint nagyon szeretem a bort, a borozást, a szokásokat, amelyek hozzákötődnek. És nagyon szeretem a sportot is, ezért kapcsoltuk össze kis csapatunkkal egy alkalommal a kerékpározást és Villányt. Mi ugyan nyári időszakban tettük ezt, aminek több hátulütője is volt. Jelesül a nagy kánikula és, hogy sajnos sok impozáns helyet, vendéglátó egységet, pincét illetve pincészetet zárva találtunk, ezért javaslom inkább ősszel felfedezni ezt a vidéket.

Szeptember, október folyamán, amikor már alacsonyabban jár a nap, az érett fürtöket cipelő szőlőtőkék között sétálnak a még meleg, de már nem perzselő napsugarak, amikor a levegő már tele van az érett gyümölcs illatával, akkor adhat nekünk a legtöbbet ez a környék.

Szállást Villány településen bőven találunk. Mi a Gere Hotelt (Crocus Gere Bor Hotel) választottuk; bevallom, hasraütésszerűen, de cseppet sem bántuk meg. Kiváló személyzetet és ellátást, remek környezetet, komfortos szobákat, modern megoldásokat kaptunk minden igényünkre. 

Gere Hotelt (Crocus Gere Bor Hotel)

Gere Hotelt (Crocus Gere Bor Hotel)

Villány település bővelkedik a kulináris élvezetek nyújtásában. Számos éttermet próbálhatunk ki, ahol a borkultúrához méltóan a menüsorokat kiváló és ételhez illő borokkal kapcsolják össze. Ezt mind a Gere Hotelben, mind a Bock Hotel Ermitage-ban megkapjuk, de mindkét helyre érdemes előre foglalni. Ha pedig egyszerűbbre és spontánabbra vágyunk, akkor a Halasi Pincészet éttermét válasszuk, mely mérete miatt nagy befogadóképességű, ugyanakkor nagyon kedélyes stílusa otthonossá teszi ott-tartózkodásunkat.

Kerékpárra pattanva, Villányból indulva választhatjuk Harkányt célpontunknak, amely gyógy- és strandfürdőjéről híres leginkább. A kerékpáros közlekedés változatos, kiépített kerékpárút, földút is rendelkezésre áll, de olykor sajnos az autók közé kényszerülünk kétkerekűnkkel. Ha a fürdésen túl vagyunk, megcélozhatjuk Siklós várát, itt az eddigi kényelmes lankák mellett emelkedőkkel is kell számolnunk, de a célpont kárpótol majd minket. A vár alatt újonnan épített kávézó, látogatóközpont, kerékpártároló, mosdók fogadnak, s maga a vár is sok meglepetést tartogat, elsőként mindjárt a pazar kilátást. Beltéren pedig láthatunk állandó kiállításokat, zegzugos folyosókat, rondellákat, bemutatót szőlőszüretről, borkészítésről, vagy akár korhű ruhákba is öltözhetünk és fotózkodhatunk. 

Siklós vár

Konkrét pincelátogatást tehetünk kirándulás keretében spontán, például a Vylyan pincészetbe, ahova igencsak embert próbáló emelkedőn kaptattunk fel. Bár épp aznap zárva tartott a vendéglátó egység, egy üveg finom rozét és hideg szódát szíves örömest szervíroztak nekünk, mi pedig el is szürcsöltük azt a szőlőtőkékben és a tájban gyönyörködve közben. 

Vylyan pincészet

Vylyan pincészet

Hasonló kedvességet tapasztaltunk a modern Sauska pincészetben. Teraszukon kiváló borokból választhattunk, melyekről még szívesen meséltek is nekünk a hozzáértő kiszolgálók, s bár akkor még nem állt készen az éttermük, azóta már híresen finom fogásokkal várják a vendégeiket. 

Sauska pincészet

Szálláshelyünkön foglalhattunk időpontot egy Gere pincészet látogatásra, ahova már tudatosan nem is kerékpárral, hanem eleve gyalogszerrel érkeztünk. Hatalmas kovácsoltvas kapun léptünk be a gyönyörű parkba, majd onnan a hűvös fogadó térbe. Bortúránk vezetőjétől részletes és jó kedélyű bemutatást kaptunk egy asztalnál ülve a Gere család múltjáról és munkájáról, majd a könnyebbektől haladva egyre komolyabb tételeket kóstolhattunk meg, melyekről izgalmas titkokat is megtudhattunk. Megnézhettük az acéltartályokat, a fahordókat, és kissé spiccesen, de nagyon jókedvűen térhettünk haza. 

Gere péncészet

Ha marad még időnk, és energiánk, akkor a kerékpárokat felpakolva, immár autóval leparkolhatunk Pécs patinás városában, megcsodálhatjuk a Belvárosi templomot, azaz Dzsámit, a Székesegyházat, melynek a tornyaiba is fel lehet menni, a környező parkot, ahol egy erkélyen kihajolva megbújik Liszt alakja gigantikus szobor formában.

A városnézés megkoronázásaként pedig mindenképp vásároljunk egy lakatot, és örökítsük meg szerelmünket, barátságunkat, ott jártunkat azzal, hogy a számos lakatos kerítés közül valamelyiken feliratozva elhelyezzük.

Szöveg: Bankó-Erdősi Viktória