Alenia C-27J Spartan – Kecskemet International Air Show 2021 – demo flight – AEROsport.hu

A Kecskeméti Repülőnapon az Olasz Légierő pilótái látványos bemutatót tartottak egy szállítógéppel.  Az Alenia C-27J Spartan többcélú katonai szállító repülőgép, amelyet a Leonardo fejlesztett és gyártott. Az Alenia Aeronautica korábbi G.222-jének (amerikai szolgálatban C-27A Spartan) továbbfejlesztett változata, amely a nagyobb Lockheed Martin C-130J Super Hercules-nél is használt motorokkal és különféle egyéb rendszerekkel van felszerelve.

A szabványos konfiguráció mellett a C-27J speciális változatait fejlesztették ki tengeri járőrözésre, kutatásra és mentésre.

2012-ben az Egyesült Államok Légiereje (USAF) úgy döntött, hogy a költségvetési megszorítások miatt rövid üzemidő után nyugdíjba vonultatja a C-27J-t; később átsorolták az Egyesült Államok parti őrségéhez és az Egyesült Államok Különleges Műveleti Parancsnokságához.

A C-27J típusból Ausztrália, Bulgária, Csád, Olaszország, Görögország, Kenya, Litvánia, Mexikó, Marokkó, Peru, Egyesült Államok, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Zambia is vásárolt.