A világ egyik legszebb tengerpartja – San Sebastián

Egy mini Rio de Janeiró az Atlanti óceán partján. A közel 200 ezer fős város a La Concha öböl  köré épült. Szinte minden megtalálható itt is, mint az óceán túlpartján lévő nagyobb testvérénél.

A Kagyló-öböl partja aranysárga homokkal várja a tenger és a nap szerelmeseit. Az öböl jobb oldalán a Monte Igueldo hegy magasodik ki a tengerből. Tetején a 12.5 méter magas Krisztus szobor áll.

A hegytől balra a Santa Clara-sziget. Megközelíthető, a partról akár úszva, vagy gumimatraccal is.. 

Monte Igueldo hegy tövében helyezkedik el a Városháza, amely eredetileg kaszinóként épült a XIX. század végén.

Majd városházaként üzemelt és üzemel is a mai napig. 

A tengerpartot elhagyva is a víz és a zöld növényzet uralja a látképet. 

A város az Urumea folyó torkolatában helyezkedik el. A közel 60 km hosszú folyó, egy hatalmas „S” betűt ír le a városban mielőtt az óceánba érne. 

Maria Cristina Zubia híd

Számtalan híd ível át a folyón.

A gyönyörű hidakon sétálva egyszerre szívhatjuk az óceán friss, sós levegőjét, a kanyargó folyó édes páráját és a buja parti növényzet andalító illatát.

Az ide-oda kanyargó folyó partján sétálva időnként az utcácskákba bepillantva feltűnik egy katedrális épülete.

Buen Pastor Cathedral – Jó Pásztor Katedrális

1881-ben a királyi rend új plébániaosztályt hozott létre San Sebastiánban. Ez az új felosztás magában foglalta egy plébánia létrehozását. 1887 augusztusában a városi tanács az Urumea folyó és a La Concha strand között homokdűnék és mocsarak által elfoglalt területet adományozott a templom építésére. 

A regent királyné, az osztrák Maria Christina és fia, XIII. Alfonso király 1897-ben nyitották meg a templomot.

San Sebastián legemlékezetesebb vallási épülete. Építése neogótikus stílusban zajlott. A Jó Pásztornak szentelt templom 1953 óta székesegyházi rangot visel.

A város hangulata mindenképpen megér több napot. Amikor a strandolásra nincs lehetőségünk, azokon a napokon is rengeteg látnivalót találunk. Midenképp „visszatérős” helyszín.

Élmény: Hada Erzsébet

Fotó: Farkas Attila /gogogo.hu

Térkép: San Sebastian