18. FAI Vitorlázórepülő EB 2015. Őcsény

Repülés a természet erejével

A vitorlázórepülés a motor nélküli repülés egyik válfaja, ahol kizárólag a természet energiája hasznosul. A repülőgépek a felfelé áramló meleg levegő segítségével jutnak fel nagyobb magasságokba (1500- 2000 méterre), ahonnan folyamatos siklással tesznek meg kisebb-nagyobb távolságokat. Majd újból emelkedés és siklás következik. Ezekből tevődik öszsze a távrepülés, amely a legnagyobb kihívást jelenti a vitorlázórepülőgép vezetőknek. Versenyrepüléskor előre meghatározott pontokhoz kell eljutni a pilótáknak, akár 400-500 kilométert lerepülve az adott nap. Őcsényben 21 ország 116 pilótája méri össze tudását, kitartását és tesznek meg több száz kilométeres távokat minden nap két héten keresztül. A verseny három kategóriában zajlik (18 m-es szárnyfesztávolságú gépek, kétüléses gépek és szabadosztály), a világ élvonalába tartozó csúcstechnikákkal. A győztes az a pilóta lesz, aki a leggyorsabban teljesíti a távokat.

Zöld rendezvény 

Hagyományaink szerint a 18. FAI Vitorlázórepülő Európa-bajnokságot is zöld rendezvényként, a fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjainak figyelembevételével rendezzük meg és jó példával elöl járva igyekszünk a környezetterhelésünket csökkenteni illetve a versenyzőket és látogatókat környezettudatoshozzáállásra ösztönözni.

Bemutatkozik az Őcsényi Repülőklub

Repülőklubunk az 1957. évi megalapítása óta az őcsényi repülőtéren tevékenykedik. Az elmúlt fél évszázad alatt több száz sportember temérdek társadalmi munkájával tudta ellátni a repülősportokkal összefüggő feladatainkat, sikeres hazai és nemzetközi versenyek, szakmai találkozók, repülőnapok lebonyolítását, szervezését. Sportcélú repüléseinket elsősorban a tavasztól őszig terjedő időszakban hajtjuk végre. A téli időszakban a gépek karbantartása, felújítása, szakmai elméleti felkészülés folyik. Az év folyamán nem hanyagolhatjuk el pilótáink folyamatos képzését és az utánpótlás nevelését sem. Rendszeres edzőtáboraink és hétvégi üzemnapjaink nyújtanak lehetőséget arra, hogy pilótáink és sportolóink eredményesen készülhessenek versenyeikre, az oktatók foglalkozhassanak a növendékek elméleti és gyakorlati kiképzésével, illetve tartalmasan, gyakorlati és elméleti tudnivalók elsajátításával tölthessék szabadidejüket.Edzőtáboraink, versenyeink és egyéb rendezvényeink mindig nagy tömegeket vonzottak a repülőtérre, így a környező települések számára is ismertséget, fokozott látogatottságot jelentenek. Az Európa-bajnokság 2014. évi előversenyét kedvező nemzetközi visszhang mellett sikerült lebonyolítani. Azóta folyik a lázas munkálkodás, és reméljük, hogy a 2015. évi Európa-bajnokság is gyarapítja majd a sikeresen megrendezett versenyeink sorát.

www.facebook.com/aerosport.hu ; www.aerosport.hu