Tirol: Ellmau – Scheffau – Söll – Going

 

Tirol: Ellmau – Scheffau – Söll – Going (2019)

Wilder Kaiser régió nem csak a térképről és útikönyvekből, hanem a televízió képernyőjéről is ismerős lehet. Itt játszódik ugyanis A hegyi doktor újra rendel című osztrák-német sorozat, melyet a magyar csatornákon is láthattunk és láthatunk a mai napig.

A főszereplő, Hans Sigl, a sármos doktor karakterében épp olyan elbűvölő, mint a táj, ahol az epizódok játszódnak.

Ellmau egy mesés hógömbbe illő kisváros a nagy hegyóriások ölében.

Kolompoló tehenek, csendes kápolnák, kanyargós turista útvonalak várnak minket, ha arra járunk. Sárga táblák kalauzolnak bennünket, bármerre is visz a sétánk.

Így például a Bergdoktor rendelőhöz is, ahol bármikor körbe nézhetünk – ha megfelelő időben érkezünk, és a személyzetet ott találjuk, be is léphetünk a helyiségekbe.

Szállást itt is, ahogy a többi környező faluban, könnyedén találunk, de érdemes már a tél végén lefoglalni nyárra, mert nagyon népszerű hely. Felvonót szintén mindegyik településen használhatunk. A kabinos, modern, és egész nap közlekedő szerkezetek a télen sípályaként funkcionáló hegyoldalak felett szállítanak minket.

Odafent minden esetben csodálatos kilátás és szabadtéri élménypark várja a gyermekeket és felnőtteket egyaránt. Ha megéhezünk vagy megszomjazunk, étterem és bár áll a rendelkezésünkre 1500m magasan.

Söllben kirándulva a boszorkány-víz (Hexenwasser) elnevezésű Bergbahn-nál leparkolva elindulhatunk egy hosszabb, felfelé tartó gyalogtúrára, melynek végén a sorozatban megismert Gruber család háza, azaz a forgatási helyszín fogad minket.

A kilátás itt is káprázatos, nehéz elszakadni a hatalmas hegyektől, a hersegő zöld fűtől, a mélyben integető hófehér templomtornyoktól és a barátságosan zendülő tehén-kolompoktól.

A környéken barátságos és kiváló a vendéglátás, sok magyarral találkozhatunk a panziók és éttermek dolgozói között.

Egy hideg sört, egy gyöngyöző Grüner Veltliner fröccsöt kortyolgatva teljesen ellazulhatunk egy teraszon, a Hüttében, vagy szállásunk erkélyén miközben hihetetlen hatalmasságával és színeivel kápráztat bennünket a Wilder Kaiser hegység.

Szöveg: Bankó-Erdősi Viktória

Adatok: https://www.wilderkaiser.info/hu/

Fotó: Bankó-Erdősi