Telihold Velencében – Bánki Éva

„A tavaszt már kisöpörni sem lehet Velencéből, minden ragyog, csillog, tündöklik, akár a Rezzonico-palota felejthetetlen tükröcskéi. Üldögélek az egyetem főbejárata előtti kertecskében, és a regényemen dolgozom.

Most már lassabban, nyugodtabban telik az idő, mint mikor ideérkeztünk.

Néha kipillantok a csatorna vizére, és erőt adnak a hullámok. A víz mellett mindenki élénkebb, a pórusain át, szinte a hajszálain keresztül képes feltöltődni a tengerből áradó életerővel.”

Bánki Éva a Velence iránti szenvedélyes érdeklődésének, és egy ösztöndíjas lehetőségnek köszönhetően kislányával együtt hosszú hónapokat töltött el a városban. Útirajzából érzékletes képet kap az olvasó Velence hétköznapi életéről és a turisták számára láthatatlan lakosairól is egy felnőtt nő meg egy kislány szemével.

A jelenkori Velence díszletei mögött megpillanthatjuk a középkori Velencét, a könyörtelen kalmárköztársaságot és az alkonyi fényben tündöklő, XVIII-XIX. századi várost… – olvashatjuk a fülszövegben. Az interjúból pedig kiderül, miért olyan összetett és izgalmas ez a könyv, miként szól történelemről, művészetről, életről, halálról…  

A  velencei fotókat Cobino István idegenvezető készítette múlt év nyarán, amikor már csendes volt a város…

A Könyvben utazom olvasni és utazni szeretők műsora hosszabb és rövidebb változatban a Trend Fm-en és itt a weben. Rádiós könyvajánló és beszélgetős magazin könyvről, és a könyv valódi helyszínéről. Oláh Andrea 25 éve rádiós újságíró, a Könyvklub, a Go! Magazin, és az Édes Hazám című rádióműsorok kitalálója, készítője. Hajdan a Magyar Rádió Magyarországról jövök című műsorának riportere, műsorvezetője, és sok más egyéb…