A 2022-es budapesti Spanyol Filmhetet november 22-27. között rendezik az Uránia Nemzeti Filmszínházban, hagyományos módon a Spanyol Nagykövetséggel és a Cervantes Intézettel együttműködésben.

A kínálatban idén 11 új produkció szerepel. Négy vígjáték mellett  (A próba, Eltitkolt történetek, Párcserés játszma, A csapat lelke) olyan nagy erejű drámai alkotások érkeznek, mint a Berlinale idei Arany Medve-díjasa, az Alcarràs Carla Simóntól, vagy a nyitófilm, a magyar nézők által is jól ismert Icíar Bollaín rendezőnő Maixabel című filmje.

A kínálatból feltűnhet a női alkotók erős jelenléte: a Röfi című lélektani horror Carlota Pereda vezényletével készült, a zárófilmet, a Berlini Filmfesztivál Panoráma szekciójában bemutatkozott Altatódalt pedig Alauda Ruiz de Azúa jegyzi rendezőként. A magyar nézők számára jó ismerősként tűnnek fel a filmvásznon olyan spanyol sztárok, mint az Almodóvar-filmekben rendszeresen szereplő Carmen Machi (aki három filmben is látható lesz) vagy a férfiak közül Luis Tosar és Javier Cámara.

A teljes program: Tizenegy alkotás Spanyolország legújabb filmterméséből – November 22-27.