Puszta Kupa Nemzetközi Antik modell verseny 2022

Második éve rendezik meg Dömsöd-Apajpusztán a Puszta Kupa Nemzetközi Antik modell versenyt. Idén Szlovákia és Románia legjobb versenyzői jöttek el, a modellezők között híres Apajpusztára. Itt már a 80-as években nagysikerű Európa és Világbajnoságoknak rendeztek.

A verseny hazai induló létszámában is rekordot döntött. Ebben az évben először három serdülő korú versenyzőt is indítottak az egyesületek, a szakágban folyó eredményes utánpótlás nevelési munkának köszönhetően, amely a szövetség hathatós támogatásával hozhatott ilyen szép eredményeket.

Az antik modellezés, a repülőmodellezés hagyományőrző szakága. Világszerte népszerű versenykategória, a Magyar Modellező Szövetségben is a legnagyobb létszámú repülőmodellező szakág. Világszervezetének, az amerikai székhelyű SAM-nak, versenyszabályai alapján működnek. Európában minden évben rendezett Európa Bajnokságokon mérik össze tudásukat a versenyzők. Alapszabály, hogy 1951 előtti – eredeti -tervrajzok alapján építik meg saját kezűleg versenymodelljeiket.

Műszaki sport lévén, az egyenlő esélyeket szemelőtt tartva, sok a kategória. Vitorlázó, robbanó motoros és korabeli gumimotoros modelleket építenek újra és ezek változataival versenyeznek. Mindegyik változatnál, függetlenül a magasba jutás módjától, termik vitorlázó időtartam feladatokat hajtanak végre.

Az előfutamokban maximált és katagóriánként változó 5-10 perc közötti időt kell repülni. Az időt a kijelölt területen történö földetérés pillanatáig mérik. Akinek ez négy lehetőségből háromszor sikerül, bekerül a döntőbe. Itt a modellek egyszerre startolnak és az győz aki utoljára száll le, időkorlát nélkül. Ez gyakorta 30-40 perces repülést jelent, ami nagy kihívás az erős koncentrációval vezetett, a magasban parányinak látszó, rádióirányítású modellekkel.

Példa értékű volt, hogy az önkormányzat vezető tisztségviselői és családtagjaik személyes részvételükkel segítették a verseny lebonyolítását. Figyelmességükkel és kedvességükkel nagyban hozzájárultak, hogy sokáig emlékezetes maradjon ez a találkozó a modellező közösségben.

Szrekesztő: Török László

Az AEROsport októberi adásában isbeszámolunk a versenyről a SPORT1TV-n.