Az ökoturizmus kapcsán szinte mindig felmerül a fenntarthatóság kérdése. Nem véletlenül, hiszen olyan különleges turisztikai termék, amely a turizmushoz kapcsolódó ellentétet is képes kezelni: úgy valósítja meg a látnivalók bemutatását és a kapcsolódó szolgáltatásokat, hogy azok ne sérüljenek ezáltal, ugyanakkor a turizmus gazdasági előnyeit is megvalósítja. Mit jelent ez valójában? Ha szeretünk kirándulni a természetben, vagy bringával körbekarikázzuk a Fertő tavat, figyelünk arra, hogy nyaraláskor is hazai termékeket fogyasszunk, akkor vajon már ökoturisták vagyunk? .A Természetvédelmi Világszövetség definíciója szerint: “Az ökológiai turizmus vagy “ökoturizmus” a környezetért felelősséget vállaló utazás és látogatás a viszonylag zavartalan természeti területeken, azok természeti, valamint jelen és múltbeli kulturális értékeinek élvezete és értékelése céljából, úgy, hogy kíméli azokat a látogatás hatásainak mérséklésével, valamint a helyi népesség társadalmi, gazdasági előnyökhöz való juttatásával.” Magyarország rendkívül gazdag természeti értékekben, sok helyen megmaradtak szinte érintetlen, őshonos területek. Hazánkban tíz nemzeti park, 38 tájvédelmi körzet, 168 természetvédelmi terület várja a természetszerető turistákat.Több mint 550 ökoturisztikai létesítmény működik országszerte, összesen 27 látogatóközpont, 47 bemutatóhely, 148 tanösvény az egyre inkább bővülő kínálat része. Bármelyik meglátogatása nagy élmény lehet az egész családnak. Az ökoturisztikai utakra az átlagosnál hosszabb tartózkodási idő a jellemző, és a szezonalitás is kevésbé jelentkezik. Az ökoturisták hozzájárulnak a helyi gazdaság fejlődéséhez és szívesen fogyasztják a helyi termékeket. Hiszen mi lehet szebb, mint lovaskocsikázni a pusztán, utána pedig elfogyasztani a falusi szálláshelyen a finom házikosztot. Éljünk a lehetőségekkel!