MOL Zöldövezet Program, Pannónia utca 54

MOL Zöldövezet Program keretében „kizöldült” a Budapesten a 13-kerületi Pannónia utca 54. ház udvara.

A PROGRAMRÓL RÖVIDEN

A természet évezredek óta az ember otthona, társa, hiszen e nélkül a különleges szimbiózis nélkül mi sem léteznénk. A civilizáció, a rohamléptekben való fejlődés sajnos véget vetett a természettel való szoros kapcsolatnak, de ha nyugalomra vágyunk, elsőként a növények, állatok közvetlen környezetében találjuk meg újra lelki békénket. Az ősz színeibe bújt erdő pillanatok alatt képes még egy borongós őszi napot is szebbé varázsolni. Sajnos manapság a zöldfelületek aránya rohamosan csökken, de összefogással úgy tűnik, van még remény arra, hogy akár unokáink is élvezhessék egy park, egy zöldövezet minden szépségét.

„Nehéz olyan közteret tervezni, ami nem vonzza az embereket. Figyelemre méltó, hogy mégis milyen gyakran sikerül” – William H. Whyte.

 Az amerikai urbanológus, a „Project for Public Spaces” alapítójának szavai rávilágítanak arra, hogy valóban működő köztereket csak az emberekkel: az ott élőkkel, dolgozókkal, a helyi közösség tagjaival együtt, részvételükkel és közreműködésükkel lehet létrehozni. Ez a felismerés, ha lassan is, de egyre inkább elfogadottá válik itthon is. A gondolkodásmód változásában idehaza és külföldön is kulcsszerepe volt (és van) azoknak az alulról jövő helyi kezdeményezéseknek és az őket támogató szervezeteknek, amelyek nem várva a külső indíttatásra, maguk vették kezükbe közvetlen környezetük alakítását, zöldítését.

Mindennek jegyében a MOL Magyarország egyedülálló környezetvédelmi programot hirdetett meg 2006-ban, melynek alapvető célja, hogy a támogatás segítségével településeink még több és szebb zöldfelülettel gazdagodhassanak. A program azonban nemcsak környezetünk megóvását tűzte ki nemes céljául, hanem a közösségek összefogását, a környezettudatosság erősítését is. A Zöldövezet program a hazai sikerek mellett eredményesen működik Szlovákiában és Romániában is, ahol a MOL ottani leányvállalatai segítik a helyi kezdeményezések megvalósítását.

A hazai pályázati kiírásra magyarországi civil szervezetek jelentkezhetnek, a helyi közösség bevonásával. A szervezetek között szétosztott támogatás összege az évek során fokozatosan emelkedett és mára elérte a 15 millió forintot. Egy-egy pályázó áltagosan pár százezer forintnyi támogatásban részesülhet, emellett pedig a teljes programköltség 20%-át kell saját forrásként biztosítania. A szervezeteknek a támogatásból minimálisan 1500m2 zöldfelületet kell megújítaniuk vagy kialakítaniuk. Alapvető feltétel, hogy a terület mindenki számára folyamatosan látogatható legyen.

2012-től budapesti társasházak közösségei is pályázhatnak a programban, 2014-től pedig szintén egy új programelemmel bővültünk, közösségi kertekre is lehet pályázni.

Fontos szempont, hogy a program kizárólag őshonos növények telepítését támogatja, valamit elvárás az is, hogy a kivitelezésre környezetbarát módon és közösségi akció keretében kerüljön sor, azaz a helyi civil szervezet a település lakosságát, az önkormányzatot, helyi vállalkozókat és intézményeket bevonva valósítsa meg a tervet. A cél az, hogy az egész közösség részt vegyen a zöldövezet kialakításában, így például a program szorgalmazza azt is, hogy a szépítésben iskolák diákjai is tevékenykedjenek, így tanítva őket környezetünk óvására, védelmére, és arra, milyen jó is munkánk gyümölcsét nap mint nap látni egy szép parkban, játszótéren.

A program keretében a növények telepítése mellett lehetőség van a közterület takarítására, szeméttárolók illetve szelektív hulladékgyűjtők létesítésére, felújítására, valamint biciklitárolók, padok, asztalok, szobrok kihelyezésére vagy környezetbarát felújítására is.

A zöldövezet kialakítása persze nem nehéz fizikai munka, hanem szórakoztató időtöltés, kellemes kikapcsolódás, mert míg kicsik és nagyok szorgoskodnak, addig szabadtűzön finom étel fő, a háttérből kellemes zene szól. Éppen ezért ez a program nemcsak a környezetünkre figyel, de a közösséget is összekovácsolja.

A program eddigi sikereit kiválóan mutatja, hogy a helyi szervezetek és a lakosság óriási lelkesedéssel, egymást támogatva, sok százezer négyzetméter csodálatos zöldfelületet hoztak létre, az önkormányzatok, vállalkozók és egyéb helyi szervezetek és iskolák önkéntes munkája vagy támogatása mellett. Bebizonyosodott az is, hogy nem csupán a pénz számít, azaz alapvetően nem azon múlt a programok sikeressége és hosszú távú hatása, hogy mekkora összeghez jutottak hozzá a szervezetek, hanem sokkal inkább a résztvevők szoros együttműködésén, egymás kölcsönös támogatásán, valamint a helyi szervezetek és lakosok lelkesedésén, összetartásán és hitén.

A pályázati folyamat

A Zöldövezet pályázat két körben zajlik. Első körben a pályázók csak egy ötletet nyújtanak be, amelyben bemutatják a kiszemelt területet, valamint azt, hogy a helyi közösséget hogyan fogják bevonni a tér zöldítésnek, átalakításának tervezésébe. Ezt követően a nyertes pályázók a helyi közösséget, valamint szakértőket bevonva dolgozhatják ki a végleges parkosítási terveket, s ezt nyújthatják be a második forduló során. A második forduló nyertesei kapnak támogatást ahhoz, hogy megkezdhessék a program megvalósítását, a választott terület megújítását.

A Zöldövezet első fordulójában nyertes pályázók egy 1 napos képzésen vehetnek részt, amelyen rövid áttekintést kapnak a közösségi tervezés módszeréről. Ennek alapja a „Hogyan varázsoljunk újjá egy közteret?” című könyv, amelyet minden résztvevő kézhez kap a képzést követően. A kiadvány alapvetően az amerikai Project for Public Spaces útmutatójának fordítása és hazai adaptálása, amelyet kifejezetten a közösségi tervezési munka „csináld magad” jellegű segítése érdekében jelent meg a MOL Magyarország jóvoltából. A magyar kiadásban néhány hazai esettanulmány is olvasható közterek közösségi tervezéséről.

forrás: MOL Zöldövezet Program