Magyarország egyik legkedveltebb turista-csalogató régiója Esztergom-Visegrád-Szentendre, amit talán már mindenki meglátogatott legalább egyszer. Azt azonban kevesebben tudják, hogy Ausztriának is van egy ilyen gyönyörű Duna kanyar-ja, mégpedig mindössze másfél órányi autóútra a nyugati határnál fekvő Soprontól.

Az osztrák Duna kanyar érdekessége, hogy a folyó sajátosságai ellenére a környék gyakorlatilag kerékpárral körbe tekerhető. Ezen a területen ugyanis a folyó mindkét oldalán hibátlanul kiépített kerékpár utak találhatók, s Krems városában hídon kelhetünk át a Duna felett. 

Érdemes egy adott helyen szállást foglalnunk (kínálat van bőven), majd innen csillagtúrákat megtenni, akár autóval, akár kerékpárral. A szállások egyébként jól fel vannak készülve a kerékpárok tárolására, és a szállóvendégek járműveinek parkoltatására is. Sehol nem kell azon aggódnunk, hogy kétkerekűnket meglovasítják, vagy négykerekűnknek nem lesz hol éjszakáznia.

Melkben tegyünk egy kellemes sétát a macskaköves belvárosban (a kerékpárunkat mindjárt le is tehetjük az egyik étterem tárolójában, akik szívesen eleget tesznek kérésünknek).

Igyunk egy finom kávét bármelyik hűvös teraszon, vagy ha megéhezünk, kóstoljuk meg a híres osztrák gőzgombócot az ezen a környéken különösen népszerű házi Marillen (sárgabarack) lekvárral.

Így már biztosan lesz erőnk felsétálni az apátsághoz.  A kilátásért és a parkért is megéri megtennünk ezt a soklépcsős túrát.

Aggsteinben található az osztrákok fellegvára. Ide nem javaslom a kerékpárral feljutást. Ha e-bike-kal próbálkoznánk, az út felénél abból is kifogyna a szufla. Persze, aki a kihívásokat szereti, és edzésben van, az megpróbálkozhat vele.  Erős emelkedővel kell tehát megküzdenünk, de a célba érve ismét nem fogunk csalódni. Fent vár minket a vár, a hideg fröccs és a lélegzetállító tájkép a méltóságteljesen folydogáló Dunával.

Eltekerhetünk a harmadik napunkon egészen Kremsig. Egész úton emelkedők és lejtők váltják egymást, előttünk pedig egyre elérhetőbbnek tűnnek a magas, mélyzöld hegyek. Megpihenhetünk útközben igazi dunai strandon is, ahol hűsítő jégkrémet vagy üdítőt is szerezhetünk a büfében. Ez a túra akár 80 km-esre is sikerülhet, ezért érdemes egész napra elnyújtani, egy kremsi ebéddel, és az útmenti kávézók árnyékos teraszain ücsörgéssel.

Szöveg: Bankó-Erdősi Viktória

Fotó: Bankó-Erdősi