Hulladéktól tisztította a Szamost a vízügyes géplánc

Olcsva, 2021. május 21. A Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai munkagépekkel szedik ki a romániai vízgyűjtőről érkező hulladékot a Szamosból Olcsvánál 2021. május 21-én. MTI/Balázs Attila

Néhány nap alatt 257 köbméter hulladékot szedett ki a Szamosból a vízügy hulladékmentesítő géplánca, az áradó Szamos a romániai vízgyűjtőről sodorta magával a szennyezést – mondta a gogogo.hu-nak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője.

Az elmúlt napok esőzéseitől megemelkedett vízszint ismét jelentős mennyiségű szemetet sodort magával a Szamos hazai szakaszára, most a romániai vízgyűjtőkről – tájékoztatott Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője. Felhívta a figyelmet arra, hogy már 1-2 méteres vízszintemelkedésnél is felemelik a hullámtérre lerakott hulladékot a folyók, a mostani szennyezést pedig nemcsak a telepített kamerarendszer, de a gátőrök is jelezték, amikor már percenként 100-120 műanyag palackot sodort a folyó.

A Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai munkagépekkel szedik ki a romániai vízgyűjtőről érkező hulladékot a Szamosból Olcsvánál 2021. május 21-én. MTI/Balázs Attila

Fentiek miatt az OVF legmagasabb fokú készültség keretében ismét munkába állította a vízügy hulladékmentesítő gépláncát, ez alkalommal a Szamos-menti Olcsván – tette hozzá a szóvivő. Siklós Gabriella hangsúlyozta, hogy a magyar fejlesztésű hulladékmentesítő gépláncot 2019-es átadása óta hetedik alkalommal használták éles helyzetben, most első alkalommal a Szamoson. Ilyenkor a gépek és szakemberek a nap 24 órájában dolgoznak a helyszínen mindaddig, amíg a kamerarendszer további hulladék érkezését jelzi.

Az kármentesítés előzménye, hogy az elmúlt napok csapadékos időjárása következtében kisebb árhullámok indultak el a Felső-Tisza külföldi vízgyűjtőjén. A vízügy munkatársainak helyszíni megfigyelései, valamint az erre a célra kiépített kamerarendszerük képei azt mutatták, hogy az áradó Szamos a romániai vízgyűjtőről hulladékot és nagyobb mennyiségű szerves anyagot (például faágakat) sodor magával, ezért a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság május 19-én 14 órától rendelte el a legmagasabb, III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget a Szamos olcsvai kármentesítő helyére.

A Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai szelektálják a munkagépekkel kiszedett, a romániai vízgyűjtőről a Szamoson árhullámmal érkezett hulladékot az Olcsvánál kialakított hulladékdepóban 2021. május 21-én. MTI/Balázs Attila

A vízügy munkatársai hajókkal részlegesen elzárták a folyómedret, az így feltorlódott és partra terelt uszadékot pedig a nap 24 órájában folyamatosan távolították el a vízből. Siklós Gabriella megjegyezte: mivel a Szamos a Tiszánál keskenyebb folyó, ezért szinte teljes egészében el tudták zárni a hulladék útját. A Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai a munkagépekkel kiszedett, a romániai vízgyűjtőről a Szamoson árhullámmal érkezett hulladékot a begyűjtés után szelektálták is az Olcsvánál kialakított hulladékdepóban. A munkagéplánc ilyenkor mindaddig dolgozik az érintett szakaszon, amíg a PET-palackkal kevert uszadékot a folyón észlelik. A mostani mentesítés május 19-23 között történt.

A vízügyesek a kamerás vízminőségi riasztórendszerrel és gátőreikkel folyamatosan figyelik a folyókon érkező szennyezés intenzitását. Az előrejelzések szerint a Felső-Tiszán az elkövetkező napokban nem lesz nagyobb csapadéktevékenység és csak kisebb áradás várható, ezért ukrán területről nem kell tartani hulladék érkezésétől. Hat napra előre van rálátásuk az időjárásra, árhullámra most nem számítanak – tette hozzá a szóvivő.