Elrajtolt a J24 Európa-bajnokság Balatonfüreden.

A 2017. szeptember 24-e és október 1-je között Balatonfüreden, a Balatonfüredi Yacht Clubban (Magyarországon) rendezendő J24-es Európa-bajnokságra 8 nemzet, 48 hajója és 250 versenyzője regisztrált. A kontinens viadal vízi eseményeit 3 napos regisztráció előzte meg, ahol felmérték a hajókat, a vitorlákat. A próbafutam ugyan a szélcsend miatt elmaradt, de kárpótolta a versenyzőket a fantasztikus családias hangulatú megnyitó és a finom magyar ételek is italok.

A nyitó nap délelőttjén csodálatos napsütés és friss keleties szél fújdogált, néhány versenyző ki is használta az időt és edzést tarott. Sajnos a próbafutamra, délután három órára teljesen leállt a szél, így a versenyrendezőség nem tudta megrendezni a futamot.

Az Európa-bajnokság ünnepélyes megnyitóján a BYC ifjú OP-s versenyzői vízen hozták be a lobogókat, amely alatt a 8 nemzet egy-egy jellemző zenéje csendült fel. A lobogók Verdi Aida bevonulási zenéjére emelkedtek a magasba. Ezt követően egy rövid, látványos RG-s táncprodukció következett egy úszó pontonon.

A nemzetközi J24-es osztály „egy igazi nagy család” ez többször is elhangzott a megnyitó beszédekben, hiszen az osztályban vitorlázók jól ismerik egymást. Elsőként a nemzetközi J24 osztály „nagy öregje” Stuart Jardine köszöntötte a versenyzőket és elmondta, hogy már lassan szeretne visszavonulni és a német Michael Peters-nek átadni a feladatai. Stuart a nemzetközi J24-es Osztály Technikai Bizottságának a tagja, és nem mellesleg tapasztalt és sikeres vitorlázó, aki a 2008. évi hazai Eb-n 4 lett. Fantasztikus teljesítmény, hogy bár elmúlt 80 éves, de még aktívan menedzselte a teljes 3 és fél napos hajófelmérést és irányította a felmérési csapatot. Az Eb teljes felmérésének előkészítését és helyi koordinálását Baranyai Zsolt végezte, a felmérő csapat tagjai volt még Pécsváradi Ákos és Csernussi Gábor, és természetesen számtalan segítőkész önkéntes is.

A rendező klub, a BYC részéről Simon Károly a klub örökös tagja kívánt jó szelet és fair futamokat a résztvevőknek. A megnyitón Holczhauser András, az MVSZ titkára üdvözölte az induló csapatokat. Hercsel Erik, a Magyar J-24-es Osztály vezetője megköszönte az önkéntesek fantasztikus munkáját és a szponzorok, a kiemelet támogató, Audi, a Quantum Sails Hungary, a Julius Meinl, az International (Ricky Sport, Jet Travel és Bravo Boats támogatásást.

A versenyvezető Fluck Benedek után a nemzetközi zsűri is bemutatkozott: Dusan Vanicky (SVK), elnök, Pedro Rodrigues (POR), Judit Bodnár (HUN), Gábor Oroszlán (HUN).

A megnyitót magyaros falatok és finom zamatos borok, jó hangulat zárta. Szeptember 27-én indulnak a futamok.