Az Albatrosz Repülő Egyesület és a Honvédelmi Sportszövetség 2021. július 5 – július 9. között második alkalommal rendezte meg a „Börgöndi repülő tábort” a Honvéd Kadét Programban részt vevő honvéd kadétok számára.

Az ötnapos tábor során a repülés iránt érdeklődő középiskolás tanulók megismerkedhettek a vitorlázó és a motoros-vitorlázórepüléssel, de a kadét program lévén idén is találkoztak katonai pilótákkal és repülőeszközökkel.

A keddi napon a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázis állományába tartozó H145M helikopter érkezett Börgöndre.

A táborozók a közel egy órás statikus bemutatón közelebbről is megismerhették a Magyar Honvédség újonnan beszerzett helikoptereinek egyikét, majd ezt követően a levegőben is kipróbálhatták az Airbus Helicopters által gyártott helikoptert.

A kadét táborral párhuzamosan folyamatosan halad az Albatrosz Repülő Egyesület és Honvédelmi Sportszövetség növendékeinek vitorlázórepülő kiképzése is.

Vasárnap ketten, hétfőn pedig egy növendék teljesítette első egyedül repülését.

Az idei első két egyedül repülő hétfő délelőtt sikeres „B” vizsgát tett – egyikük részt vett a tavalyi börgöndi kadét táborban és az ottani teljesítménye alapján kapott lehetőséget vitorlázórepülő kiképzésre.

Ka-7 HA-5066, Fotó: Józsa Dávid, www.wings.hu

A helikopter keddi látogatása után is folytatódott a kiképzés és kedd este egy újabb „B” vizsgát ünnepelhettek a börgöndi sportrepülők.

Az aerosport augusztusi adásában egy bővebb összefoglalót láthatnak a táborról. 

Forrás: Albatrosz Repülő Egyesület

Fotó: Farkas Attila / www.aerosport.hu