A B52 bár koktélban is finom, itt inkább csak a látványával bizsergette meg a hangulatunkat. Az 1955-óta ma is szolgálatban álló stratégiai bombázót a pilóták egymás közt csak BUFF-nak (Big Ugly Fat Fucker/Fellow) hívták utalva arra, hogy a gép mozgása nehézkes, így itt sem láthattunk tőle mást csak pár méltóság teljes áthúzást, de azért a több mint 100 tonnás repülő erőd így is lenyűgöző látvány volt.

A gép 8 hajtóművel rendelkezik, amelyek 4 gondolában foglalnak helyet. A nagy fesztáv miatt a szárnyak végén oldalfutókat találunk, ezek akadályozzák meg a szárnyak leérését. A gép elektronikája egy forgatható toronyban van elhelyezve az orr alatt. Fel van szerelve radar-érzékelő, radar-zavaró és hamis radarjeleket kibocsátó berendezésekkel. Katapultálható ülésekkel rendelkezik (bombázóknál ritkán alkalmazott megoldás). A világon egyedül az USA rendelkezik B-52 típusú gépekkel.

Saját védelmét mindössze egy forgócsövű gépágyú, (a korábbi változatoknál géppuskák) látja el. Különböző robotrepülőgépekkel is felszerelhető, nukleáris bombák szállítására is alkalmas (8 darab a bombakamrában és a szárnyak alatt), AGM–84 Harpoon hajók elleni rakétákkal és AGM–142 Have Nap rakétákkal is felszerelhető.

Forrás: wikipedia

www.facebook.com/aerosport.hu ; aerosport.hu