2017. utolsó augusztusi hétvégéjén forró hangulat várta a szliácsi légibázisra látogató sok tízezer nézőt, amit már csak a vadászgépek forszázsa tudta mégjobban fokozni!

B–1 Lancer – „Nyílhegy” – a múltban egy olyan ezred tagja volt, aki lándzsákat használt. Általában a „Csont” (a „B-One” -nak nevezik). A B1B sziluettje önmagáért beszél – különösen akkor, ha a hátsó állású szárny-beállításokkal repül, amely nagyobb sebességet tesz lehetővé. A süllyesztett szárny-beállításokat felszállásra, leszállásra vagy AAR manőverekre használják. Szliácson a második áthúzására már zárt szárnyállással került sor. Ezzel a géppel átléptünk a hangsebesség feletti tartományba.

A B1-B Lancer 2017-ben az USAF flotta egyik stratégiai bombázója. A Lancer fokozatos modernizációja 2040-ig biztosítja az USAF-vel való üzemeltetéshez szükséges repülőgépet.

A bevezetés idején a Lancer, 1998-ban költséges repülőgép volt (több mint 283 millió dollár), magas karbantartási igényekkel. Eredetileg szigorúan a nukleáris háború céljaira tervezték. A CMUP – Conventional Mission Upgrade Programnak köszönhetően egyedülálló kitartás (12 órás küldetések) és jelentős fegyverhasználati teher (akár 34 000 kg) – miatt végül a B-1B-t a harcban használták fel, és fontos szerepet játszottak a műveletek támogatásában Afganisztánban, Irakban és Szíriában (CAS missziók).

A legénység négy tagból áll – légijármű parancsnok, kopilóta, támadó rendőr és védelmi rendszer tiszt.

www.facebook.com/aerosport.hu ; aerosport.hu