Az olasz Arezzo a művészet szerelmeseinek és a vásárlás rajongóinak kedvelt helyszíne. 

Szép középkori tere a város egyik legfontosabb látványossága, amelyet az Oscar-díjas „Az élet szép” című filmben is láthatunk. Arezzo lehet, hogy kicsit távol van Olaszország jól bejáratott turista útjaitól, de bőven kínálkozik látnivaló.

Arezzo etruszk eredetű vidéki központ, Firenzétől délkeletre, Toszkánában. Érdemes meglátogatni! Vonattal könnyen megközelíthető Firenzéből. 

Egyetlen nap alatt megtekinthetjük az összes főbb látnivalót anélkül, hogy tömegeken kellene átverekednünk magunkat. Ugyanolyan jól ismert művészetéről, mint boltjairól, ahol ruhákat, ékszereket vásárolhatunk és antikváriumokba mehetünk, amelyek mind a szűk utcák mentén helyezkednek el. 

A művészet szerelmeseinek Arezzo igazi kincs. A Piazza Grande a legfigyelemreméltóbb középkori tér a városban, megtalálható rajta:

A Laikus Testvériség Palotája (Fraternita dei Laici): 14. – 15. századi palazzo, gótikus földszinttel és quattrocento második emelettel.

A Vasari Loggia az északi oldalon, egy lapos manierista homlokzat, amelyet Giorgio Vasari tervezett.

Püspöki palota, a püspökök székhelye, amelyet a 13. század közepén újjáépítettek. A palota előtt található Ferdinando I de ‘Medici nagyherceg (1595) emlékműve, Pietro Francavilla, Giambologna tervét követve.

Palazzo Cofani-Brizzolari, a Torre Faggiolana-val.

A közösségi palota és a Palazzo del Popolo maradványai szintén láthatók.

A román apszis a Santa Maria della Pieve . Valaha a város fő piactere volt, jelenleg a Giostra del Saracino („Saracen Joust”) helyszíne. 

Lejtős járda vörös mészkő téglából, geometriai vonalakkal. 

A Piazza Grande remek hely a kikapcsolódásra és az étkezésre is, anélkül, hogy a tömeg lepnék el. A híres loggia, amely egykor kézműves standoknak adott otthont, ma trattoriák és kávézók helye. 

A Piazza Grande körüli utcákon sétálva festői sarkok, régi üvegek és középkori épületek tárulnak fel, például a Palazzo Pretorio,  amelynek homlokzata címerekkel borított. A Palazzo dei Priori a Via Libertà-n, a székesegyház közelében remek példa a polgári gótikus építészetre.

A Katedrális térről könnyű séta a város zöld sarkába, az Il Prato-ba , ahol a fenyők árnyékában pihenhet. 

A művészetkedvelők élvezni fogják a Casa Vasari-t, Giorgio Vasari olasz manierista művész házát, egy kétszintes palotát, amelyet 1540-ben vásárolt. A főszobákat maga díszítette, különféle technikák alkalmazásával figyelemre méltó illuzionista hatást ért el. Vasari és más reneszánsz festők további alkotásait meg lehet csodálni a Museo d’Arte Medievale e Moderna-ban. 

Élmény: Varga Andrea

Fotó: Farkas Attila

Térkép: Arezzo

Forrás: https://lovefromtuscany.com/where-to-go/cities-in-tuscany/arezzo/