A Polish Air Force köteléke az Orlik Aerobatic Team a 2021-es SIAF-on (AEROsport)

A katonai kötelékrepülés kedvelői számára az Orlik Team garantáltan nem okoz csalódást. Ebben az anyagban a 2021-es SIAF-on bemutatott teljes programjukat láthatják a Kuchyna/Malacky reptér felett.

Az Orlik Aerobatic Team (Zespół Akrobacyjny „ORLIK”) a Lengyel Légierő műrepülő csapata, amely 1998. január 1-jén alakult. PZL-130-as típussal repülnek.

Az Orlik Team első fellépésére röviddel megalakulása után, 1998. április 15-én került sor a Royal International Air Tattoo rendezvényen Fairfordban. A csapat kezdetben négy pilótából, három formációs pilótából és egy egyéni pilótából állt. Később egy további egyéni pilótával bővült, és 2000 végére a csapat hét repülőgépre nőtt.

2009 közepén, csaknem négy év kihagyás után a kötelék kilenc repülőgépből álló formációval ismét repülni kezdett, és augusztus 15-én volt az első nyilvános szereplésük kilenc PZL-130 Orlik TC-I géppel.

A PZL-130 Orlik TC-II gyakorlatilag egy új repülőgép új hajtóművel és továbbfejlesztett szárnyakkal, nagyobb szárnyfesztávolsággal és ezáltal eltérő repülési jellemzőkkel, így az a döntés született, hogy azonos típussal repül az egész csapat.

www.aerosport.hu