Pilóta nélküli légijárművek, (AEROsport 2017.01.)

A pilóta nélküli légi járművek már nem csak fantasztikus filmek technikai eszközei. A világon több ezer féle drón létezik a pár grammostól a hetven tonnás katonai eszközig. Egy teljesen új iparág van kialakulóban.

A drón olyan pilóta nélküli légi jármű, ami fel van szerelve repülésvezérlő eszközzel, és előre meghatározott repülési feladatokat is el tud végezni. pl pozíciótartás, hazatérés. Ha nincsen rajta repülésvezérlő, akkor a modell kategóriába tartozik és a pilóta távirányítóval irányítja a felszállástól a leszállásig.

A jogalkotás nem tudott lépést tartani a drónok robbanásszerű fejlődésével. Több éves előkészítő munka után 2016. novemberében az Országgyűlés elfogadta a légiközlekedésről szóló törvény módosítását. A reptetés részletes szabályait miniszteri rendelet tartalmazza, ami közigazgatási és társadalmi egyeztetés után várhatóan július elsejével lép életbe. A magyarországi drón jogszabály tervezet kidolgozásában a Drónpilóták Országos Egyesülete is aktívan részt vesz.

A nyáron életbe lépő rendelet tervezet szerint a 250 gramm alatti kategóriát kivéve, minden drón tulajdonosnak felelősségbiztosítást kell kötnie. Azt azonban már a tervezet nem részletezi, hogy személyre vagy drónra kell kötni a biztosítást. A gyakorlatban ez eddig úgy működött, hogy a tulajdonos kötött biztosítást, így amennyiben több drónnal rendelkezünk, elegendő egy biztosítás.

 

 

Az utóbbi években csak a drónok elterjedéséről hallhattunk, azonban nem szabad megfeledkezni a modellezőkről sem. A pilóta nélküli légi járművekről szóló rendelet módosítás őket is érinti, mint mondják, nem mindig kedvezően.

A HungaroControl végzi a hazánkból induló és ide érkező, valamint a magyar és a Koszovó feletti magaslégtérben repülő gépek összehangolt irányítását. A Társaság központjából korszerű radarok segítségével figyelik és irányítják a teljes magyarországi légi forgalmat.

A jelenlegi szabályok szerint a drón reptetéshez a Légiközlekedési Hatóságtól eseti légteret kell igényelni, amelyhez a HungaroControl ad légiforgalmi szolgáltatói véleményt. A pilóta nélküli légi járművekről szóló rendelettervezet előkészítésében a HungaroControl szakemberi is részt vettek. A tervezet szerint a jövőben az engedélyeket is jóval könnyebb lesz igényelni.

A drónok használata a magánszférát is érintheti, adatvédelmi kérdéseket is felvet.

Magyarországon már a versenyzésre is van lehetőség. A Drone Prix Hungary csapata öt állomásos versenysorozatot indított, ahol a pilóták gyorsasági, ügyességi és szabadszemes kategóriákban mérhetik össze tudásukat.

A drónok használatának szabályozása országonként változó, egységes szabályozás még nincs. A magyar dróntörvény várhatóan 2017. nyarán lép életbe az Európai Unió viszont csak 2018-ra ígér egységes szabályozást.

www.facebook.com/aerosport.hu ; aerosport.hu