Valletta, Málta fővárosa lett Európa legjobb wellness városa

Valletta, Málta fővárosa lett Európa legjobb wellness városa
Legalábbis az amerikai Forbes magazin weboldalán közzétett „GAP Jeans” idei tanulmánya szerint.

Mit is jelent jól lenni? Egészségünk és jólétünk számos tényezőn múlik, ideértve a környezetet, amelyben élünk, a testmozgást, valamint az ellazulás és azt a képességet, hogy az élet egyszerű dolgait élvezni tudjuk. Most, a COVID árnyékában úgy tűnik, hogy mindannyian arra törekszünk, hogy a lehető legegészségesebbek legyünk.

A GAP Jeans úgy döntött, hogy tanulmányt készít Európa jóléti gócpontjának feltárására. Nyilvánvalóan abban a reményben, hogy az olvasók kedvenc skinny farmerjüket viselik, miközben kényelmesen körbeutazzák a világon! A tanulmány az EU és az Egyesült Királyság 28 fővárosát vette górcső alá, számos olyan tényezőt vizsgálva, amelyek hozzájárulnak a jóléthez, és a máltai Valletta lett a befutó. A kritériumok között szerepelt: 

 • A légszennyezettség mértéke az egyes városokban
 • A zöldfelületek százalékos aránya az egyes városokban
 • A futóklubok száma minden városban (100 000 főre)
 • Az egy főre jutó edzőtermek száma az egyes városokban
 • A fürdők száma az egyes városokban egy főre vetítve
 • A Google „egészséges ételek és rágcsálnivalók” kifejezésekre történő keresések száma minden városban egy főre vetítve
 • A napfény órái az egyes városokban
 • Az ivóvíz minősége minden városban
 • Az elemzés minden egyes tényezőt alaposan átvizsgált, végül egy összpontszámot adva rangsorolt, hogy megtalálja a legjobb európai wellness-fővárost.
 • A wellness slágerlisták élére Valletta került. A máltai főváros 100 pontot ért el a wellness-indexen, köszönhetően egészség- és fitnesz-fanatikusságának. Valletta mindenütt magas pontszámokat ér el, beleértve a számos futóklubot (21), a 13 gyógyfürdőt és a napsütéses órák magas számát.

Brüsszel és Helsinki a második és a harmadik helyen végzett az indexen 88 és 87 ponttal.

Visszatérve Máltára – itt sok mindent lehet szeretni. Ez a Földközi-tenger szívében található szigetcsoport fényűző szállásairól, meleg éghajlatáról és 7000 éves történelméről híres. Egy máltai utazás során elmerülhet a több évszázados történelemben, miközben élvezhetjük a modern élet legjavát és a válogatott élményeket. Málta jól ismert előkelő szállásairól, luxusszállodáiról, történelmi butikhoteleiről, palotáiról, magánvillákról és történelmi parasztházakról egyaránt. Megszállhatunk egy frissen felújított 16. vagy 17. századi palotában, vagy akár az ősi város erődítményeibe épített luxusszállásokon, kilátással a Grand Harbour-re, vagy felfedezhetjük a sok gyönyörű butikhotel különleges kínálatát, amelyek az UNESCO világörökségi listáján szereplő Vallettában találhatók.

A Máltai Michelin Guide-ban megtalálhatók Málta, Gozo és Comino kiváló éttermei, amik a konyhai stílusok és kulináris készségek széles skáláját vonultatják fel ötvözve a helyi tradicionális értékeket a legmodernebb irányzatokkal. A szigetország Michelin-csillagosai:

 • De Mondion
 • Noni
 • Under Grain
 • ION The harbour
 • Bahia

A Michelin-csillagos éttermek mellett Málta számos étterme változatos kulináris élményt kínál minden utazóknak a hagyományos eklektikus mediterrán ételekből, amiket a máltaiak és a szigetet az évszázadok során megszálló számtalan civilizáció együttélése eredményezett. A különlegességekre vágyók Gozon bérelt luxusvillában vagy történelmi parasztházban privát szakács által készített ínyenc ételeket is fogyaszthatnak. A menük gyakran idomulnak az évszakokhoz, a rendelkezésre álló helyi alapanyagoktól vagy a séf inspirációitól függően.


Számos történelmi látnivaló foglalható nyitvatartás utáni privát túrákra. Ilyen például a St. John’sCo-Cathedral. Az 1577-ben épült Szent János-társkatedrálist Girolamo Cassar, ismert máltai építész tervezte, aki a vallettai Nagymesteri Palota építéséért is felelt.


Ha Máltán járunk érdemes egy szőlőültetvényt is útba ejteni! Nemzetközi versenyeken mostanában többször nyertek díjat és váltak ismertté máltai borok, főként a kiváló minőségű butikborok. Az ínyencek különösen értékelni fogják az őshonos máltai szőlőt – a girgentinát és a gellewzát. Sahha! Egészségünkre!

Információ: Máltai Idegenforgalmi Hivatal | VisitMalta Hungary