Málta elindítja 2021-2030 időszakra vonatkozó turizmus stratégiáját

Elindul Málta új, 10-éves (2021-2030) turizmus stratégiája

Az idegenforgalmi minisztérium hétfőn indította útjára az új stratégiai tervet, amelynek célja az idegenforgalmat Málta COVID-19 utáni gazdasági fellendülésének középpontjába helyezni. 

„Ez a mi időnk, Málta gazdasági fellendülésének frontvonalában kell lennünk.” – mondta Clayton Bartolo Málta idegenforgalmi minisztere azon a tájékoztatón, ahol a helyi és nemzetközi turisztikai partnereknek bemutatták, hogy mit tartalmaz és mire épít az új turizmus stratégia. 
A 10-éves terv három pillérre épít, úgymint helyreállítás, újratervezés és új életre keltés (Recover, Rethink, Revitalise) A miniszter hangsúlyozta, hogy a  turizmusnak olyan ágazatnak kell lennie, amely nem fél a változásoktól, áttekinti az elért eredményeket, és fenntarthatóvá teszi a jövőjét. A kormány továbbra is támogatja az iparágat, különösen a fellendülési időszakban, amikor is Málta a légi összeköttetések helyreállítására törekszik, és újraindítja főbb küldő piacait, amikor azok a pandémiát követően megnyílnak. Át kellett gondolni azt is, hová akar eljutni az ágazat. Az átfogó prioritásnak a minőségnek kell lennie.

A stratégia az ágazat túlzott kapacitásainak problémáival is foglalkozik, amelyek jelezhetik a beruházások átirányításának szükségességét. Mindemellett különös figyelmet szentelnek az adatok felhasználásának és a modern digitalizálási technikáknak az új piacok megismerésére. Jelentős fejlesztések során az új stratégia a környezetvédelem biztosítására törekszik és hangsúlyozza a szén-dioxid-semlegességi célok teljesítésének szükségességét. 
A tervben összesen 22 stratégiai célt jelöltek meg. Ez magában foglalja az ország GDP-jéhez való gazdasági hozzájárulás, Gozo, a marketing, valamint a turisztikai piac új és fejlődő szegmenseinek (például az oktatás, az egészségügy és a filmipar) stratégiai céljait is. Ezenkívül terveket tartalmaz a szigetek márkanevének pozícionálására, a turisztikai márka lábnyomára (környezetre és éghajlatra vonatkozó hatását tekintve), az idegenforgalmi szálláshelyekre, a sziget, mint minőségi úti cél népszerűsítésére, az ágazat emberi-erőforrásaira, az eseményekre és rendezvényekre, valamint az irányításra és végrehajtásra vonatkozóan. A hatóságok az elkövetkező időszakot a szakmai szervezetekkel és a szektor szereplőivel való konzultációkra és közös gondolkodásra szánják. A cél az, hogy a stratégia 2021. márciusáig véglegessé váljon; és a második negyedév elején el lehessen indulni a legfontosabb tervekkel és programokkal.

A tájékoztató teljes video anyaga (angolul) itt elérhető: https://fb.watch/3fB_dH1TKk/ 

Fotó: Farkas Attila / gogogo.hu

Máltai Idegenforgalmi Hivatal | VisitMalta Hungary

info@visitmalta.hu | visitmalta.com | conventionsmalta.com