Közel 10 tonna összegyűjtött hulladék

VII. Tiszai PET Kupa: közel 10 tonna összegyűjtött hulladék

Az idei PET Kupán 16 hajó 320 fős legénysége 8-10 tonna hulladéktól mentesítette a Tisza mintegy 80 folyamkilométeres – Tivadar és Záhony közötti – szakaszát. A 2013-ban elindított kezdeményezés sikerességét jól mutatja, hogy évről évre érzékelhetően kevesebb a szemét az érintett ártéri területen. Az akció egyúttal a felelősségteljes hulladékgazdálkodás jelentőségére hívja fel a figyelmet.

petkupa.hu

 

A családokból, munkahelyi és baráti társaságokból álló önkéntes csapatok saját építésű, részben PET-palackokból készített hajóikon utazva gyűjtötték a felgyülemlett szemetet a Tiszából és árteréből. Az Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, dr. Kollarik Tamás és Dobos Menyhért védnöksége alatt, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával megvalósult VII. Tiszai PET Kupát végül a Tilos Rádió csapata nyerte.

A felső-tiszai hulladékderbi során összegyűjtött több tonnányi hulladék mintegy felét feldolgozókban hasznosítják. Ennek megvalósításához a PET Kupa önkéntesei zsákról zsákra átválogatták a hulladékot: a különböző hasznosítható anyagokat fajtánként és szín szerint szelektálták, a kupakokat elkülönítették, majd tömörítették a palackokat. A helyszíni bálázást követően a hasznosítható anyagokat a hulladékfeldolgozókhoz szállították, amelyek segítségével azok újra használatba kerülnek.

Forrás: petkupa.hu