Kisgépes pilótaképzés aerosport.hu (2016.05.)

Utánnajártunk, hogy mire van szükség, ha valaki pilóta jogosítványt szeretne szerezn.

Egy kis segítség a rövidítéséke megértéséhez:

Szakszolgálati engedély: a repülőgép vezetésére jogosító okmány. A Polgári Légügyi Hatóság adja ki azon személyek számára, akik sikeresen teljesítették az elméleti és gyakorlati kiképzést.

Egyedülrepülés: Szakszolgálati engedély megszerzésére irányuló képzés során a növendék oktatóval, majd a kiképzés előrehaladtával, egyedül is repül. Ekkor is egy oktató felügyeli a növendék ténykedését, de a repülőgép fedélzetén csak a kiképzés alatt álló személy tartózkodik.

SPL: Növendék szakszolgálati engedély /Student Pilot License/ A szakszolgálati engedély megszerzésére irányuló kiképzésben résztvevő növendékek az első elméleti vizsga sikeres letételét követően, a Polgári Légügyi Hatóságtól kapja meg növendék szakszolgálati engedélyét (továbbiakban SPL), mely birtokában egyedül repülés végrehajtására jogosult.

PPL: Privát pilóta jogosítás /Private Pilot License/ Szemléletesen, a gépjárművekre szóló jogosítványhoz hasonlítva, a privát pilóta engedély az úrvezetői jogosítványnak feleltethető meg. Tulajdonosa saját, vagy bérelt repülőgéppel jogosult repülni, de kereskedelmi tevékenységet a légijárművel nem végezhet.

http://www.centroplane.hu/altalanos-informaciok/