Vad erdők, vad bércek – A fantom nyomában -Az Északi-Középhegység gazdag élővilágáról

A mozik nyitásával egyszerre debütál Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika díjnyertes természetfilmje az Északi-Középhegység gazdag élővilágáról: július 2-től országszerte több mint 60 filmszínházban kerül műsorra a Vad erdők, vad bércek – A fantom nyomában.

Az utóbbi évek kimagasló látványvilágú magyar természetfilmjeinek sorát hamarosan egy újabb alkotás gazdagítja: a koronavírus helyzet miatt elhalasztott márciusi bemutató helyett július 2-tól látható országszerte a mozikban Mosonyi Szabolcs rendező-operatőr és Bagladi Erika forgatókönyíró-producer legújabb filmje, a Vad erdők, vad bércek – A fantom nyomában. A legjobb ismeretterjesztő filmnek járó Magyar Filmdíjjal elismert alkotás szélesvásznú moziváltozatát országszerte több mint 60 helyszínen, köztük a Cinema City és a Kultik teljes mozihálózatában, a Budapest Film mozikban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, és a megyeszékhelyek art mozijaiban is bemutatják.

A WWF Magyarország ajánlásával mozikba kerülő természetfilm a díjnyertes alkotópáros korábbi alkotásaira is jellemző, lélegzetelállító képsorokon mutatja be az Északi-középhegység folyóvölgyeit, mély szurdokait, napfényben fürdő bérceit, ködbe vesző hegyoldalait és gazdag élővilágát. A különleges technikai megoldásokkal készült, látványos és részletgazdag 4K felvételeket felvonultató szélesvásznú természetfilmben intim közelségben, nem mindennapi helyzetekben tárul fel az észak-magyarországi erdőségek változatos növény- és állatvilága az avarszinttől a lombkoronáig.

Előzetes:

A filmbéli „fantom” nem más, mint a rejtőzködő életmódja miatt rendkívül nehezen lencsevégre kapható hiúz, amely nemrég újra feltűnt a hazai vadvilágban. Az ő nyomait kutatva tárul fel az erdőlakók élete, olyan különleges felvételekkel, mint a patakokban ívó ingolák, a fészket rakó szirti sasok, a bokszoló mezei nyúlpár, a fák között lomhán zümmögő óriás szarvasbogarak, vagy a vízirigók, hegyi kérészek párzásának ritka pillanata.

A Kárpátok és az Alföld között húzódó különleges átmeneti zónában közel két éven át forgatott film alkotóinak munkáját a Bükki Nemzeti Park, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Budakeszi Vadaspark és az Aggteleki Nemzeti Park szakemberei segítették. A mindössze néhány főből álló stáb a különleges képi világ megteremtéséhez a legmodernebb technikát ötvözte az állatvilágot legkevésbé zavaró természetfilmes módszerekkel, többek közt egyedileg átalakított akciókamerákat és megtöbbszörözött hatótávolságú teleobjektíveket is alkalmaztak, a patak mélyétől a felhők feletti madártávlatig változatos nézőpontokból filmeztek, szuperlassított felvételekkel és gyorsított idejű, ún. „time-lapse” képsorokkal tették láthatóvá a természet emberi szem által kevésbé érzékelhető csodáit.

A napokban a Legjobb ismeretterjesztő film kategóriájában Magyar Filmdíjjal elismert alkotás az NMHH Médiatanács támogatásával, a Magyar Média Mecenatúra Program keretében készült. Egyedi hangulatát ismét a magyar népzenei motívumokat is felhasználó Mátyás Attila Merkaba dallamai erősítik, a narrátor Varga Gábor.

A nyári filmpremier után ősztől iskolák és oktatási intézmények részére kedvezményes csoportos vetítésekre is lesz lehetőség, amihez szervezési segítséget nyújt a filmet forgalmazó Pannonia Entertainment. A vetítési helyszínek teljes listája a http://www.pannonia-entertainment.hu oldalon olvasható.

Forrás: www.pannonia-entertainment.hu