A Föld. Hatalmas galaxisunk élettel teli oázisa, a Nap körül száguldó űrhajó. Ebben az űrhajóban pedig egyre felborulni látszik a kényes egyensúly. Nemcsak a hőmérséklet nő évtizedről évtizedre, hanem a szélsőséges időjárási elemek – hőséghullámok, viharok, árvizek- is mind gyakoribbá válnak temérdek ember életét követelve.
A Föld átlaghőmérséklete az elmúlt 30 évben csaknem 1 teljes fokot emelkedett. Az elmúlt 12 év a meteorológiai mérések kezdete óta a legmelegebb időszak volt. A sarki jégtakarók mérete 27%-al csökkent, a gleccserek felolvadnak, ami a tengerek vízszintjét is jelentősen megemelte. Évek kérdése és pl. Hollandia nagy része, Velence, valamint a tengerparti városok víz alá kerülhetnek.

Az üvegházhatású gázok aránya a múlt században 40%-al nőtt a légkörben. A Föld nevű űrhajó zárt rendszerében ezek akkora változások, melyek egy emberöltőn belül már életveszélyessé válhatnak az egész emberiség számára. Mire számíthatunk az elkövetkező évtizedeinkben? Mit mond a klímaváltozást már 20 éve vizsgáló, nemzetközi tudósokból álló Éghajlatváltozási Kormányközi Testület, az IPCC?