Fürdőzés a gyógyító hatású óceánban – Biarritz és Capbreton

Franciaországot három oldalról tenger vagy óceán veszi körül. Mindegyiknek megvan a hangulata és természetesen a fürdőzés szempontjából nem elhanyagolható hőmérsékletbeli különbsége is.

Fotó: gogogo.hu / Capbreton

A nyugati partot teljes hosszában az Atlanti-óceán, vagy a Vizcayai-öböl vize mossa.

Fotó: gogogo.hu / Biarritz

A 18. században felfedezték az óceán gyógyító hatását és orvosi javaslatra, már ekkor érkeztek gyógyulást kereső zarándokok Biarritzba.

Fotó: gogogo.hu / Biarritz

A partszakasz már a XIX. században is kedvelt pihenőhely volt. A XII. században alapított bálnavadász-kikötő életét, talán az utolsó francia császárné Eugénia érkezése változtatta meg. III. Napóleon francia császár hitvese a kor divatjára valamint életvitelére is nagy hatással volt. Szépségével, eleganciájával és bájos modorával nagyban hozzájárult a Második Császárság csillogásához. Eugénia Granadában született. Így talán nem véletlen, hogy a spanyol határhoz közel építetett egy palotát magának a télen is enyhe éghajlatú kis baszk halászfaluban.

Fotó: gogogo.hu / Biarritz

A ma szállodaként üzemelő palota, a Hotel du Palais falai közt ma is átélheti bárki a királyi fényűzést, aki kifizeti a “királyi” árat a szobáért…

Fotó: Hôtel du Palais Biarritz

A hotel hangulata sokat mesél arról, hogy a XIX-XX. század elitjének miért volt az egyik kedvenc nyaralóhelye Csehovtól számos uralkodón keresztül Coco Chanel-ig.

Fotó: Hôtel du Palais Biarritz

Fotó: Hôtel du Palais Biarritz

Valószínű abban az időben még nem a szörf volt a kedvenc sport eszköz.

Mára kiderült, hogy Európa szörfözésre egyik legalkalmasabb helyszíne az óceán felől folyamatosan fújó szélnek köszönhetően.

Capbreton homokos partján is vendégek a hullámlovasok.

Az Atlanti-óceán hullámjárását kihasználó szörfösök 1957-ben álltak először deszkára a Vizcayai-öbölben. Az évente megrendezett Biarritz Szörf Fesztivált először 1993-ban rendezték meg a Côte des Basques-on. Ez ma Európa első számú hullámlovas eseménye.

Ez a partszakasz kevésbé a Földközi-tengerhez hasonló tömegturizmusra épül.

Nincsenek végeláthatatlan sorban álló szálloda komplexumok.

Fotó: gogogo.hu / Biarritz

Inkább a csendes tenger morajlását hallgató nyugodtabb turisták keresik fel a szörfösökön kívül.

Fotó: gogogo.hu / Biarritz

A baszk hatás a gasztronómiában is érezteti hatását. A hangulatos kis éttermekben a tengeri ételek elfogyasztása után, egy palack Bordeaux-i mellet a hullámzó óceán látványával elmélkedhetünk az élet nagy dolgairól.

Azért ha legközelebb ezen a környéken keresek szállást, akkor egy éjszakára lehet, hogy a császári lakosztályt választom.

Fotó: Hôtel du Palais Biarritz

Élmény és fotó: Farkas Attila / gogogo.hu

Infó: Wikipédia

Térkép: Biarritz