Fertőzés / Contagion (2011)

A katasztrofális események bemutatására szolgáló mozgóképes alkotásokban rengeteg a spiritusz, különösen, ha egyedi zsenialitású filmrendező kezébe helyezik egy tehetséges író forgatókönyvét. Steven Soderbergh (akinek az újradolgozott Ocean’s trilógiát is köszönhetjük) egyike azoknak a méltatlanul alulértékelt direktoroknak, akik minőségi produkciókat is képesek letenni az asztalra, ha nem banális ostobaságokkal teletűzdelt szkripteket adaptálnak mozivászonra filmográfiájuk segítségével. Steve Fertőzés című produkciójával a katasztrófafilmek dramaturgiaibb oldalát szándékozta feltárni nézői előtt, és ezt tökéletesen meg is tette.

Egy sikerekben gazdag életét élő családanya, Beth Emhoff, Hong Kongban lebonyolított üzleti útjáról hazatérve váratlanul rosszul lesz. Mint az kiderül, házasságon kívüli viszonya során egy kezelhetetlen fertőzés jutott a testébe, ami most hirtelen módon megtámadta őt. Ráadásul mikor Beth hazafelé tartott az Egyesült Államokba, a megjárt helyeken elterjesztette a gyógyíthatatlan kórt, így hét milliárd fős bolygónk lakóit egy új, ismeretlen eredetű és elképesztő gyorsaságú, náthához hasonló vírus tizedeli, mely megelőzhetetlen halálesetek többmilliós számának bekövetkezését és felfoghatatlan pánikot kelt a Földön. A film megtekintése során tüzetesebben is figyelemmel követhetjük Földünk különböző nemzeteiből érkező állampolgárainak vírussal kapcsolatos érzéseit és annak megelőzése érdekében elkövetett tetteit.

http://www.thinkhero.com/wp-content/uploads/2011/09/contagion-movie-photo-73-550x365.jpg

A Fertőzés nagyszerű példa egy fordulatokban és érzelmekben gazdag történet világhírű színeszek szerepeltetésével való kompenzálására: a műfaj egyéb freskóival ellentétben (Holnapután, 2012, stb.) a speciális effektusok helyett sokkal inkább a karakterek kidolgozásán van a hangsúly. A történet realista megközelítése félelemérzetet teremtő mentalitással bír, ami nem sok eme évtizedbeli filmről mondható el, katasztrófafilmről pedig főleg nem: a kissé csalódáskeltő végkifejletet leszámítva a történet alapkoncepciójának kibogarászása hibátlan és minden szála hitelesen van elvarrva. A színészek mind-mind remekül játsszák szerepüket, főleg Matt Damon, Laurence Fishburne és Jude Law színészi játéka volt számomra a legszórakoztatóbb, különösen Law ökölszorításra késztetően hisztérikus karaktere, Alan. A film muzsikájára sem lehet panasz: Cliff Martinez feszültségkeltő zenéje még inkább elősegíti a Fertőzésben található potenciál szinte hibátlan kihasználását.

A Fertőzés korunk legszínvonalasabb katasztrófafilmje. A műfaj dramaturgiai oldalának bemutatása segítségével végrehajtott megbolygatása figyelemreméltó húzás volt az álomgyártól, remélem, a jövőben hasonló transzformációt hajtanak végre az akció, thriller, és science fiction műfaján is. Felülmúlhatatlan realizmusú történetvezetésével, kiváló megvalósítású forgatókönyvével és ütőképes színészi gárdájával a Fertőzés feltörölte velem a padlót, és, habár eme alkotás sem tökéletes, a hozzánk hasonló film-fanatikusok számára kötelező darab.

FORRÁS: smokingbarrels.blog.hu