Balatoni légicsata borzolta a hullámokat

Balatoni légicsata borzolta a hullámokat

Az ausztrál Matt Hall nem várt győzelmével zárult a Red Bull Air Race magyarországi futama vasárnap a Balatonon. A második helyen a brit Ben Murphy végzett, aki versenyzői karrierjének első dobogós helyét is bezsebelte, a pódium harmadik fokára pedig a kanadai Pete McLeod állhatott fel. Eközben a japán Joshide Muroja korai kiesésének köszönhetően a címvédő cseh Martin Šonka az összesített pontverseny élére került úgy is, hogy a négyes döntőben elkaszált egy pilont.

Zamárdi, Magyarország

  • A szeszélyes időjárás dacára is 100 000 néző csodálhatta a 370 km/órával száguldó sportág kiélezett futamát július 13-14-én Zamárdiban, a Red Bull Air Race balatoni fordulóján. Az előző két idei futamgyőzelme után a japán Muroja joggal reménykedhetett, hogy már ezen a hétvégén besöpörheti a világbajnoki címet, ám a pilóta versenynapja hamar rémálommá vált. A nyitó körben elvérzett az ausztrál Hall ellen, aki három világbajnoki ezüstje után, a két fennmaradó idei futamon a dobogó legfelső fokát célozta meg.

  • A négyes döntő előtt Šonka már tudta, hogy letaszítja Muroját a trónról az összetett élén, a kérdés csak az volt, hány ponttal. Hall, Murphy és McLeod egyaránt 59 másodperc alatti időt repült, közülük Hall 58.839 másodperces ideje volt a leggyorsabb, amellyel csupán 0.118 másodperccel előzte meg a Red Arrows egykori vezetőjét, Murphyt. A hihetetlen koncentrációt igénylő utolsó körben Šonkának végül nem sikerült élni a lehetőséggel, hogy maximum pontot szerezzen, a 4. kapunál elkaszált egy pilont, amiért három másodperces büntetést kapott, így 1:02.391-es idővel a negyedik helyen zárt.

  • Nincs más hátra, mint a 2019-es versenysorozat utolsó állomása, ahol eldől, ki nyeri az idei világbajnoki címét. Szeptember 7-8-án Csibában versenyeznek majd a pilóták, ahol bármelyiküknek lehetősége lesz a maximális 28 pont megszerzésére: ez úgy áll össze, hogy három pont jár az időmérő leggyorsabb pilótájának, további 25 pont a versenynap győztesének. Šonka egyelőre 65 ponttal vezeti az összetett pontversenyt, ám pozíciója nincs bebiztosítva, hiszen szorosan a nyomában van Matt Hall 61, illetve Muroja 55 ponttal. Nem csak a dobogó első helyéért folyik a küzdelem. A brit Ben Murphy és az amerikai Michael Goulian is mindent megtesz azért, hogy az első három hely egyikén zárja majd a Red Bull Air Race utolsó futamát. Bár a japán Joshide Murojának többször is szerencsét hozott a hazai pálya, a tavalyi évben Hall győzedelmeskedett Csibában, Šonka a harmadik, míg meglepő módon Muroja az utolsó helyen végzett.

 

Kövesd figyelemmel a www.redbullairrace.com oldalon, hogyan folytatódik szeptemberben a Red Bull Air Race 2019-es versenysorozata.


IDÉZET:

Matt Hall (AUS): „Óriási élmény volt a mai verseny. Nagyon odatettem magam és a lehető legtöbbet hoztam ki a balatoni pályából. Ahogy elhagytam a kapukat, éreztem, hogy a szárnyvég olyan közel süvített el mellettük, hogy szinte súrolta őket. Mindent beleadtam, ma a győzelemért kellett mennem, mert a második hely nem hozott volna elegendő pontot. Most végre Martin sarkában vagyok, Joshi pedig a harmadik helyre szorult az összetettben. Tehát a csibai futam egész biztosan nem csak szórakozás lesz… izgalmas és szoros csatát várok.”

További jegyinformációért és a Red Bull Air Race legfrissebb híreiért látogasson el a www.redbullairrace.com oldalra.

 

Master Class eredmények, Balaton 2019: 1. Matt Hall (AUS), 2. Ben Murphy (GBR), 3. Pete McLeod (CAN), 4. Martin Šonka (CZE), 5. Juan Velarde (ESP), 6. Kirby Chambliss (USA), 7. Michael Goulian (USA), 8. Cristian Bolton (CHI), 9. Petr Kopfstein (CZE), 10. Mika Brageot (FRA), 11. Nicolas Ivanoff (FRA), 12. Joshide Muroja (JPN), 13. Matthias Dolderer (GER), 14. François Le Vot (FRA)

 

A világbajnokság állása három futam után: 1. Martin Šonka (CZE) 65 pont, 2. Matt Hall (AUS) 61 pont, 3. Joshide Muroja (JPN) 55 pont, 4. Ben Murphy (GBR) 37 pont, 5. Michael Goulian (USA) 37 pont, 6. Nicolas Ivanoff (FRA) 33 pont, 7. Juan Velarde (ESP) 32 pont, 8. Mika Brageot (FRA) 31 pont, 9. Pete McLeod (CAN) 30 pont, 10. Kirby Chambliss (USA) 26 pont, 11. Cristian Bolton (CHI) 24 pont, 12. François Le Vot (FRA) 21 pont, 13. Petr Kopfstein (CZE) 10 pont, 14. Matthias Dolderer (GER) 4 pont

###

A 2019-ES RED BULL AIR RACE ÁLLOMÁSAI
Február 8-9.: Abu-Dzabi, Egyesült Arab Emírségek

Június 15-16.: Kazany, Oroszország

Július 13-14.: Balaton, Magyarország

Szeptember 7-8.: Csiba, Japán

 

A RED BULL AIR RACE-RŐL:

A Red Bull Air Race világbajnokság egy légi motorsport sorozat, amely a sebesség, precizitás és az ügyesség tökéletes kombinációját igényli. A pilóták a leggyorsabb, legfürgébb és legnagyobb teljesítményű versenyrepülőkkel, ikonikus helyszíneken csapnak össze egymással, szárazföld és víz fölött egyaránt. A nagy sebesség mellett alacsony magasságokon végrehajtott extrém manőverekre csak a világ legjobb pilótái képesek. 

 

A páratlan precizitást és ügyességet ötvöző versenyen a 14 Master Class pilóta csupán néhány méterrel a föld felett repülve, légi kapukból kialakított technikai versenypályán navigál akár 370 kilométer/órás sebesség mellett. A pilótáknak csúcsformában kell lenniük ahhoz, hogy kibírják az időnként akár 12 G-s terhelést is.

 

A 2003-ban alakult és a Fédération Aéronautique Internationale (FAI) által akkreditált Air Race összesen több mint 90 futamot rendezett a világ öt kontinensén. A Red Bull Air Race világbajnokság a legfejlettebb légi motorsport sorozat a világon, így a versenyzés csúcsát jelenti az elitpilóták számára. A Challenger Cup elnevezésű utánpótlás versenysorozatot 2014-ben rendezték meg először.

 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

Kövesse a Red Bull Air Race világbajnokságot a FacebookonInstagramon, Twitteren,  és Youtube-on.

 

NEWSROOM

A Red Bull Air Race Newsroom egy ingyenes médiaszolgáltatás, amely híreket, történeteket, nagyfelbontású fényképeket, hanganyagokat, tévéműsorokat és webes tartalmakat, valamint versenyeredményeket és háttérinformációkat nyújt a Red Bull Air Race Világbajnokságról. www.redbullairracenewsroom.com