Martin Sonka nem adja könnyen bajnoki címét

Juan Velarde of Spain performs during qualifying at the third round of the Red Bull Air Race World Championship at Lake Balaton, Hungary on July 13, 2019.

 

A Red Bull Air Race világbajnokság 14 elitpilótája a versenysorozat történetében először repülhetett a Balaton hullámai felett. A tabella második helyéről induló és egyben bajnoki címét védő Martin Šonka a futam leggyorsabb idejét repülve végzett az első helyen a kvalifikációs napon. A cseh pilóta mögött a spanyol Juan Velarde folytatta a listát, míg a francia Mika Brageot a harmadik helyen zárta a napot. A ranglistát jelenleg a japán Joshide Muroja vezeti, ám a vasárnapi versenynapon neki is mindent bele kell adnia, ha a bajnoki címet be akarja zsebelni.

Francois Le Vot of France performs during qualifying at the third round of the Red Bull Air Race World Championship at Lake Balaton, Hungary on July 13, 2019.

Zamárdi, Magyarország

 

 • A világbajnokság 14 elitpilótája szeles és izgalmas fordulatokban gazdag napon mutatkozhatott be a Balaton partján összegyűlt közönségnek Zamárdiban. A magyar tenger számos szempontból különleges helyszín a versenyzők számára: elsőször látja vendégül a világbajnoki sorozatot Magyarországon, amelyet a Red Bull Air Race spirituális otthonának is tekintenek. További érdekesség, hogy az összes pilóta számára újdonság a 4,7 kilométeres, extrém hosszú pálya, amely szokatlanul sok lehetőséget rejt a tökéletes ív megtalálására. Végül, de nem utolsó sorban a pilóták elszántan igyekeznek megállítani Muroja diadalmenetét, hiszen a japán pilóta az idei szezon első két fordulójának győztese lett, a szeptemberi finálén pedig hazai terepen versenyez majd Csibában.

 

 • Velarde már korán egy nagyszerű 58.203 másodperces kört futott, amellyel sokáig kitartott az élen, egészen pontosan, amíg Šonka utolsó előttiként a pályára nem érkezett. Nehéz, büntetőponttal súlyosbított első időmérő köre után Šonka megtalálta a ritmusát, és a mostoha körülmények ellenére is egy tiszta 57.820 másodperces kört repült. Az utolsó versenyző Muroja volt, aki agresszív, büntetőpontokkal tarkított körök után visszacsúszott a kilencedik helyre, teret adva ezzel Brageot-nak, aki így az első három között végzett. 

 

 • Egy 2019-es szabályváltozás alapján a kvalifikációs futamok első három helyezettje világbajnoki pontokkal is gazdagodik. A szombati balatoni futam időmérőjének eredményei ugyan nem változtattak a tabella jelenlegi állásán, de segítettek Šonkának a felzárkózásban – a cseh pilótát így már csak hat pont választja el Murojától. A vasárnapi futam győztesére 25 további világbajnoki pont vár – így egy esetleges győzelemmel Muroja akár be is biztosíthatja magának az idei világbajnoki címet már egy futammal a szezon vége előtt, feltéve, ha az élen szereplő vetélytársai közepes eredményekkel végeznek.

 

 • Mivel szombaton Šonka repülte végig a pályát a legrövidebb idő alatt – mindkét időmérő kört figyelembe véve –, ő vihette haza a DHL Leggyorsabb Körért járó különdíját is. Így jelenleg ő is fej-fej mellett versenyez Brageot-tal és Murojával az idei szezon DHL Leggyorsabb Körért járó trófeájáért.

Martin Sonka of the Czech Republic performs during qualifying at the third round of the Red Bull Air Race World Championship at Lake Balaton, Hungary on July 13, 2019.

A július 14-i versenynap nyitó körére az időmérő döntötte el az egymás elleni párharcokat:

 • A mai nap leggyorsabbjaként Šonka a leggyengébb időt produkáló német Matthias Dolderer ellen mérkőzik meg, aki 2016-os világbajnokként meglepetést okozhat.
 • Muroja az egyik legkeményebb világbajnoki riválisával, az ausztrál Matt Hallal küzd meg.
 • Velarde a chilei Cristian Bolton ellen versenyez
 • Brageot ellenfele a kétszeres világbajnok amerikai Kirby Chambliss lesz.
 • A brit Ben Murphy, aki negyedik legjobb időeredményt érte el, a francia François Le Vottal száll versenybe.
 • Az amerikai Michael Goulian a cseh Petr Kopfstein ellen harcol a következő körbe jutásért.
 • A világbajnokság jelenlegi negyedik helyezettje, a francia Nicolas Ivanoff a kanadai Pete McLeod ellen repül.

Nicolas Ivanoff of France performs during qualifying at the third round of the Red Bull Air Race World Championship at Lake Balaton, Hungary on July 13, 2019.

Kövesd a döntő fontosságú balatoni versenyhétvége minden pillanatát a www.redbullairrace.com oldalon.


IDÉZET:
Martin Šonka (CZE): “Nagyszerű érzés, amikor egy új helyszínen a szurkolóink előtt versenyezhetünk. Az új szabály szerinti kvalifikációhoz szükséges három pont megszerzése az egyik legfontosabb, hiszen a mögöttünk repülő pilóták is rendkívül gyorsak, és minden lehetőséget megragadnak a pontszerzésre. A balatoni pálya nagyon izgalmas, mert a repülési ívek végtelen lehetőségét kínálja, és egyedül a pilótáktól függ, mekkora kockázatot vállalnak a szél miatt. Ez az egész nem más, mint az érzékek, repülési taktikák és versenyzői készségek viadala. Hihetetlen, hogy itt versenyzem, nagyon szép kezdete ez a szezon második felének.”

 

További jegyinformációért és a Red Bull Air Race legfrissebb híreiért látogasson el a www.redbullairrace.com oldalra.

Dario Costa of Italy performs during Challenger Cup I. at the third round of the Red Bull Air Race World Championship at Lake Balaton, Hungary on July 13, 2019.


A Master Class kvalifikációs eredményei, Balaton 2019: 1. Martin Šonka (CZE) 57.820, 2. Juan Velarde (ESP) 58.203, 3. Mika Brageot (FRA) 58.847, 4. Ben Murphy (GBR) 58.853, 5. Nicolas Ivanoff (FRA) 59.065, 6. Matt Hall (AUS) 59.180, 7. Michael Goulian (USA) 59.484, 8. Petr Kopfstein (CZE) 59.606, 9. Joshide Muroja (JPN) 59.846, 10. Pete McLeod (CAN) 59.871, 11. François Le Vot (FRA) 1:00.105, 12. Kirby Chambliss (USA) 1:00.142, 13. Cristian Bolton (CHI) 1:00.463, 14. Matthias Dolderer (GER) 1:00.492

A világbajnokság jelenlegi pontállása, Balaton 2019: 1. Joshide Muroja (JPN) 53 pont, 2. Martin Šonka (CZE) 47 pont, 3. Matt Hall (AUS) 36 pont, 4. Nicolas Ivanoff (FRA) 30 pont, 5. Mika Brageot (FRA) 27 pont, 6. Michael Goulian (USA) 25 pont, 7. François Le Vot (FRA) 21 pont, 8. Juan Velarde (ESP) 18 pont, 9. Ben Murphy (GBR) 15 pont, 10. Cristian Bolton (CHI) 13 pont, 11. Kirby Chambliss (USA) 13 pont, 12. Pete McLeod (CAN) 10 pont, 13. Petr Kopfstein (CZE) 5 pont, 14. Matthias Dolderer (GER) 3 pont

 

###

A 2019-ES RED BULL AIR RACE ÁLLOMÁSAI

Február 8-9.: Abu-Dzabi, Egyesült Arab Emírségek

Június 15-16.: Kazany, Oroszország

Július 13-14.: Balaton, Magyarország

Szeptember 7-8.: Csiba, Japán

 

 

A RED BULL AIR RACE-RŐL:

A Red Bull Air Race világbajnokság egy légi motorsport sorozat, amely a sebesség, precizitás és az ügyesség tökéletes kombinációját igényli. A pilóták a leggyorsabb, legfürgébb és legnagyobb teljesítményű versenyrepülőkkel, ikonikus helyszíneken csapnak össze egymással, szárazföld és víz fölött egyaránt. A nagy sebesség mellett alacsony magasságokon végrehajtott extrém manőverekre csak a világ legjobb pilótái képesek.

 

A páratlan precizitást és ügyességet ötvöző versenyen a 14 Master Class pilóta csupán néhány méterrel a föld felett repülve, légi kapukból kialakított technikai versenypályán navigál akár 370 kilométer/órás sebesség mellett. A pilótáknak csúcsformában kell lenniük ahhoz, hogy kibírják az időnként akár 12 G-s terhelést is.