A VFR pilóták társa a levegőben: a biztos tudás

A HungaroControl immár ötödik alkalommal rendezte meg a látvarepülés szabályai szerint közlekedő pilóták szezonnyitó tanácskozását, a VFR Repülésbiztonsági Fórumot. A rendezvény célja a korábbi évekhez hasonlóan az volt, hogy hasznos ismeretekkel gazdagítsa a kisgépeseket, hozzájárulva ezzel a hatékonyabb felkészüléshez és a légi közlekedés biztonságához. Bár a járványhelyzet miatt a fórum ezúttal virtuális formában valósulhatott meg, most is kiemelt érdeklődés övezte: az élő közvetítést mintegy százötvenen követték folyamatosan.

A résztvevők előadásokat hallhattak arról, hogyan készülhetnek fel a lehető legkörültekintőbben a repüléseikre, ugyanígy szó esett a repülési terv benyújtásának fontosságáról, illetve hogy miként kerülhető el a felesleges frekvenciaterhelés. Betekintést nyerhettek a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren végrehajtott VFR gyakorlórepülések tornyos irányítói tapasztalataiba.

Megismerhették a 2020-as légirendészeti ellenőrzések tanulságait, az eseményvizsgálatok által felfedett repülésbiztonsági kockázatokat, mindemellett tájékozódhattak az eseti légterek igénybevételének új szabályairól, valamint a katonai repülések hatásairól a nem ellenőrzött légterek forgalmára.

Kurucz Mihály, a társaság repülésbiztonsági, minőségirányítási és belső ellenőrzési igazgatója, a rendezvény házigazdája kifejtette: az idei virtuális tanácskozás kiemelkedő látogatottsága, sikere egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a kisgépes pilóták elkötelezettek a repülésbiztonság növelésében és az ehhez szükséges tudás elmélyítésében. A HungaroControl számára pedig fontos visszajelzés, hogy a VFR Repülésbiztonsági Fórumnak e nehéz körülmények közepette is van létjogosultsága és mindenképp folytatnunk kell ezt a hagyományt. 

Köszönjük az Innovációs és Technológiai Minisztérium Légiközlekedési Hatóságának, a Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatóságának, a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztályának és az Állami Légiközlekedési Balesetvizsgáló Osztályának, a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központjának, nem különben a HungaroControl munkatársainak, hogy értékes előadásaikkal évről évre emelik a repülésbiztonsági fórumok szakmai színvonalát – tette hozzá a főszervező.  

A 2021. március 4-én megrendezett VFR Repülésbiztonsági Fórum előadásait a HungaroControl ezúttal is elérhetővé teszi hivatalos YouTube-csatornáján.