Teve-szikla, a Pilis különleges képződménye

Kellemes tavaszi napon tettünk kirándulást aPilisborosjenőn található Teve-szikla környékére. A parkolást polgárőrök segítették, a közelben álló kis büféből kellemes babgulyás illata szállt! Rövid séta a levendulás-tulipános mellett és máris a tűleveles, sziklás ösvényen találjuk magunkat!

Kiránduló családok toboz csatájából menekülve gyönyörű kilátással fogad a Pilis.

Tovább haladva a kijelölt turistaúton a környezetéből merészen kiálló, kettős ágú szirt, a Teve-szikla közvetlen közelében látványos földtani képződményeket tár elénk egy kőfejtő fala, amelynek tetejéről kilátást is élvezhetünk. 

A sziklafalat közelebbről megvizsgálva érdekes földtani megfigyeléseket tehetünk.

A megfelelő szögből nézve, némi fantáziát is mozgósítva a Teve-szikla legmagasabb, kettős ágú szirtje a névadó állatra emlékeztet.

A dolomitból álló tömböket korábban hévizes oldatok járták át, és kalcittal különösen ellenállóvá cementálták. A kemény kőzet ezért gyorsabban pusztuló környezetéből lassacskán kiemelkedett.

Emellett, ahogy az egyből szembetűnik a helyszínen, a kőbányászat is rásegített a kimagasodásra: a porló dolomitot murvának fejtették, így persze a sziklafalban látható üregek is mind mesterséges eredetűek.

A helyenként vöröses bemosódások vastartalmú oldatokról árulkodnak.

A kőfejtő falát közelebbről, valamely törmelékkúp tetejéről szemlélve észrevehetjük, hogy különböző rétegek települnek egymásra. Alul a fehér dolomit nyitja a sort, melyet jóval kialakulása után elöntött a tenger, és a sekély, part menti vízben kavicsos, törmelékes összlet rakódott rá.

Ezt a színében is elütő sávot nagy kavics szemcséiről ismerhetjük fel. Legfelül a tenger mélyülésének idejéből hátramaradt (hárshegyi) homokkő látható, mely a lerakódott kvarchomokból és kavicsokból épül fel, keménységét pedig forró, kovás oldatoknak köszönheti.

A kőfejtő falának peremére állva kilátást élvezhetünk a Szénások és a Kutya-hegy csoportja felé, melyek alján a hegyoldalra felkúszó Pilisvörösvár tetői piroslanak.

Lenyűgöző adottságainak köszönhetően helyszínt adhat forgatásoknak is! Itt készítettük ezt a videót is, a Regélő Fehér Táltos Dobcsapatnak 2016-ban! 🙂

Tovább haladva eljuthatunk az Egri-vár másolatához, ami szintén remek program gyerekekkel is!

Akár egy egész napot is el lehet itt tölteni, kempingezve, hosszabb túrákra indulva a környéket bejárva, de ha csak pár óránk van akkor is tartalmas, látványos kikapcsolódás!

Felüdítő és sok élményben gazdag kirándulást mindenkinek! 🙂

Élmény: Varga Andrea

Fotó: Varga Andrea

Térkép: Teve-szikla

Forrás: https://pilisborosjeno.hu/portfolio_category/latnivalok/