Szőlőhegyi Szentháromság Kápolna 

Szigliget legszebb panorámájú kilátópontja versenygyőztes kiszögellését keresve találtam rá Rókarántóra… A hely nevét csak most tudtam meg, amikor az élményeket elkezdtem hivatalos információkkal “vegyíteni”…:) Az viszont biztos, hogy akkor sem lettem volna okosabb a helyszínen, ha tudom, hogy miért nevezik a hegyet Rókarántónak… Talán a “Kis Vuk” lakott a hegy tetején, és a “Simabőrű” nevezte el a helyet, amikor a legendás kisróka szüleit megtalálta. (Utólag is elnézést a morbid humorért…!)

Az biztos, hogy a hely páratlan panorámával rendelkezik a tóra , és a környező hegyekre. Kicsit hasonlít a hangulata a  Vonyarcvashegy mellett álló a Szent Mihály kápolnára

Érdemes a kápolnától még egy kis ösvényen egy rövid sétát tenni a Balaton irányába, és felmászni a Rókarántó-hegy tetejére.  

Lehet, hogy a Szőlőhegy “folyékony tartalmában” kell keresni az elnevezések eredetét, mert ha hiszik, ha nem ezt a helyet hívják még Akasztó-dombnak, és Postáskisasszonyok dombjának is… Az biztos, hogy télen is érdemes ide felmászni, mert a lombkorona nem zavarja meg a gyönyörködést a körpanorámában. 

A 168 méter magas tanúhegyre épült klasszicista stílusú Szentháromság-kápolna a helyi szőlősgazdák adományából épült a 19. század negyvenes éveiben.  1847-re már elkészült az építmény, és a Szentháromságnak ajánlották fel.  Az építkezésről ekként tudósít a Historia Domus: „1845 évben a Szigligeti Szőlőhegyben a fáradhatatlan plébános (Szeles Ferenc) buzdításából a Hívek egy kápolna építésébe kezdtek. 1847-ben a Szigligeti Kápolna építése bevégződvén; szeptember 21-én fölszenteltetett.”

A fehér falú templomocska homlokzata timpanonban fejeződik, tornyában egy harang lakik. Szentélye félkör alakú záródású. Építésekor teteje még fazsindelyes volt, csak később kapott cserépburkolatot.

A kápolna harmóniumát a helyi lakók adományaiból, 1902-ben vásárolták. A toronyban egy harang lakik. A minden nap megszólaló harangot Mendel János harangöntő készítette 1843-ban, Győrben. A harang igazi ritkaságnak számít, füles koronája a mai napig megvan. Alsó átmérője 48,8 cm, súlya 115 font, azaz 64,5 kg. Felirata a felső pártázaton: „MENDEL JÁNOS ÖNTÖTT GYÖRÖTT”. Az alsó pártázat felirata: „GROF ESZTERHÁZY JOSEF ÉS KÁROLY KÉSZÍTETTÉK 1843 ESZTEИDŐBEN”

A kápolnát kétszer is fenyegette a pusztulás az évtizedek során. 1897-ben a tornyot villámcsapás érte, de szerencsére nem kapott tűzre az épület. Másik alkalommal pedig a zsindelytetős épületet őrtoronynak nézvén bombasorozatot indítottak a kápolna ellen. Csodálatos módon a kápolna belsejében semmilyen kár nem keletkezett, de sajnos a tetőzet leégett. 

„Az oroszok 1945. március 27-én reggel törtek be Nemestördemicre. Ezen a reggelen a szigligeti hegyi Szentháromság kápolnát gyújtóbomba találat érte, és tetőzete teljesen leégett. A hívők nagy áldozatával ez a kár teljesen pótolva lett, cseréptetővel ellátva szebb lett, mint azelőtt. A szigligeti templom tetőzete is hiányt szenvedett, mely pótoltatott.” – írta a Historia Domus

A kápolna előtt található a világháborúkban elesett magyar katonák emlékére állított kőkereszt. Közvetlen mellette állították fel az ettől a helytől nem messze lezuhant amerikai repülőgép legénységének emléktábláját, mely egyben jelképezi, hogy el kell felejteni a háborús viszálykodásokat, és egy békésebb világra kellene törekednünk, mind saját életünkben, mind a politikában, közéletben.

Élmény és Fotó: Farkas Attila / www.gogogo.hu

Térkép: Szigliget

Információ: Szigliget Község Önkormányzata