Sziget – Programok 2018. II.

Nagy Utcaszínház – Wired Aerial Theatre (UK): AS THE WORLD TIPPED

Valódi katasztrófafilm játszódik a levegőben az idei Nagy Utcaszínház különleges produkciójában. Drámai filmes trükkök, vizuális effektek és lélegzetelállító légi akrobatika egyesül az előadásban, mely egy ökológiai krízishelyzetet mutat be. A produkció napjaink egyik legsürgetőbb problémáját dolgozza fel látványos és humoros formában.

„Idén igyekszünk felhívni a figyelmet a társadalmunkat sújtó problémákra – ez az előadás a klímaváltozást helyezi célpontba, sokkoló formában bemutatva annak veszélyeit. A cselekmény a koppenhágai Klímakonferenciától indul, majd igencsak felgyorsulnak az események és nagyon gyorsan bajba kerülünk…” – mesélte Kardos József programigazgató.

A Mastercard Színpad by A38 melletti réten augusztus 8-13. között a Dan Panaitescu Nagyszínpad utolsó koncertjei után látható műsor segítségével szeretnék felhívni a látogatók figyelmét a környezettudatosságra – a fesztiválon belül és kívül egyaránt.

Benedek Varga, Rockstar Photographers – 2017.

Cirque du Sziget

A Cirque du Sziget évek óta fontos eleme a fesztivál változatos programkínálatának. A szervezők idén igyekeztek egészen különleges újcirkuszi előadásokkal kedveskedni látogatóik számára, így a 900 férőhelyes cirkuszi sátor színpadán megelevenedik Guinea, Marokkó és Kambodzsa varázslatos világa is. Afrikából a Groupe Acrobatique de Tanger csapata érkezik Halka című előadásával, melyet öt napon át (augusztus 10-14. között) 20:00 órától, míg az Afrique en Cirque élőzenével kísért előadását minden nap 23:30-tól tekinthetik meg az érdeklődők. Ázsiából a Circus Phare Khmer Metal című darabja színesíti a kínálatot minden nap 17:00 órától. Ahogy a visszatérő látogatók a korábbi évek során megszokhatták, a Baross Imre Artistaképző diákjai is színpadra lépnek minden nap 14:15 órától egy különleges produkcióval, melyet Samuel Tétreault, a világhírű 7 Fingers kanadai cirkusztársulat igazgatója és társalapítója koreografált.

A szabadtéri színpad ezúttal is különleges hangulattal és interaktív előadásokkal várja a fesztiválozókat. Augusztus 10-e és 14-e között minden nap 15:15 és 21:40 között az angol Etta Ermini Dance Theatre, az olasz La Sbrindola és a The Loser Show, valamint az egyenesen Japánból érkező ACE-K kápráztatja el a nézőket. A szabadtéri színpadot minden nap 20 perces tűzzsonglőr show zárja.

Major Kata – Rockstar Photographers

Fidelio Színház- és Táncsátor

Az idei Fidelio Színház- és Táncsátor a korábbi évekhez hasonlóan több színpadon, egész napos programmal, a Love Revolution gondolatának jegyében várja az idei szigetlakókat. A reggeleket közös, frissítő és pezsdítő tánccal kezdik, ahol mindenki vérmérsékletének megfelelően mozgathatja meg előző éjjel megfáradt tagjait, ezt követően pedig a fedett sátor és a szabadtéri színpad a hazai és nemzetközi kortárstánc-szcéna legjavát vonultatja fel, miközben bemutatkozási lehetőséget kínál feltörekvő társulatok számára is.
A programhelyszín egyik kiemelt napjának számít augusztus 13-a, ugyanis aznap kerül megrendezésre a Koreai Est, mely keretein belül – már kora délutántól kezdődően – három koreai produkció lép színpadra.

A sátorban az első estén a spanyol Insectotròpics társulat különleges előadása látható, mely a színpadi mozgás és a vetített felületek ötvözésével kíséri végig Piroskát az erdőn – bemutatva a jól ismert mese egy egészen új, képzőművészek és előadóművészek által létrehozott adaptációját.  Szintén Spanyolországból érkezik a Compañia de circo ”eia” társulat in Tarsi című előadása, mely az újcirkusz és a kortárstánc határmezsgyéjén mozog, jobban mondva billeg, hiszen a táncosok talpa alatt minden mozgásnak vagy éppen gurulásnak indul. Az izraeli kortárstáncot a közönség leginkább a táncosok fantasztikus technikai tudásáról, a koreográfusok hihetetlen precíz, a vizuális művészet határain mozgó alkotásairól ismeri – Roy Assaf a fiatalabb, de a már nemzetközileg is elismert generációhoz tartozik, két 2015-ben létrehozott koreográfiáját láthatjuk, melyek a női és férfi nem egyedülálló sajátosságait mutatják be. A libanoni Guy Nader és a spanyol Maria Campos közös, Németországban készült koreográfiájában, a Fall Seven Times-ban a táncosok a gravitációt meghazudtolva, fergeteges virtuozitásukról tesznek tanúbizonyságot.

A brazil Bruno Beltrao a hip-hop táncot ötvözi a kortárstánccal nyolc férfitáncos kirobbanó előadásában. Magyarországot Mészáros Máté 2018 februárjában bemutatott United Space of Ambivalence című koreográfiája képviseli, mely hierarchiáról, az együttműködésről, valamint a testről, mint dinamikus tárgyról szól.

Photo: László Mudra http://www.mudralaszlo.hu – Rockstar Photographers

A korábbi évekhez hasonlóan a szabadtéri színpad a magyarországi és nemzetközi feltörekvő, fiatal, friss kortárstánc alkotóknak ad helyet, többek között két angol társulat, a No Fit State és a Motionhouse közös produkciójának, amelyben fergeteges, akrobatikus táncukkal hat táncos-akrobata kápráztatja el a nézőket. A szlovén Alien Express szellemes duója rivalizálásról, barátságról és egy létráról szól, míg a francia Ardestop a parkour elemeit használja fel egy kis tűzzel és döbbenetes mennyiségű kartondobozzal vegyítve. Az ausztrál Intimate Spectacle duója, valamint Cserepes Gyula előadása szintén ezen a színpadon lesz látható, utóbbi sajátossága, hogy a produkció zenei anyagát a helyszínen, a szigetlakók és a fellépők közösen hozzák létre.  A francia Bilbobasso társulat előadásában egy férfi és egy nő néha gyengéd, néha kegyetlen kapcsolatába kapunk betekintést, melyben gyakorlatilag minden meggyullad – a színes szikrák, füst és lángcsóvák kísérte produkció öt estén át várja majd a közönséget, a Sleeping Beauty Project alvó installációja pedig egész héten délutánonként áll a pihenésre éhes szigetlakók rendelkezésére.

Vándor Vurstli és kis utcaszínházak

A Sziget múltidéző házi vidámparkja, a Vándor Vurstli változatlan jókedvvel és varázslatos játékokkal várja idén is a játékos lelkű Szigetlakókat. Vásári mutatványok, célba dobó szerkezetek és szemfényvesztések színes kavalkádjából épül fel a káprázat a jelen lévő úri közönség szórakoztatására. A platánfák árnyékába a múlt század fordulójának békés idillje költözik a fesztivál minden napján. Bűvész, bábszínház, jósok és jövendőmondók, zsonglőrök, artisták, valamint Németország legkisebb óriáskereke várja az érdeklődőket.

A régi jó vurstli deszkakerítése megmarad, viszont nemzetközi mutatványosok egész sora települ köré, hogy a vásári mulatság még színesebb lehessen. Érkezik hozzánk a spanyol Cia La Tal társulata, akik füstölő, pörgő, zenélő építményükkel egy igazi vízi katasztrófát idéznek elő, de vendégünk lesz a holland Yelling Kitchen Prince, valamint a francia Les Frères Jacquard lakókocsija is. Csak tessék, csak tessék, csak közelebb és közelebb!

photo: [ Sandor Csudai ] . www.facebook.com/csudaisandor

Sétáló utcaszínházak

Ezúttal is vonuló utcaszínházi előadások, zenekarok, furcsa lények, távoli országokból érkezett idegenek sora kerekedik fel, hogy a legváratlanabb helyeken és időpontokban lephessék meg a Szitizeneket. A Deabru Beltzak baszk társulat egy káprázatos és vad, tűzijátékkal és fergeteges ritmusokkal kísért utcai buliba csábít, míg a francia Nomad Men motorosai – egy triciklire épített duó-dobszereléssel és az utánfutón utazó szaxofonossal – közös rezgésekre, élményekre vadászva járják a Szigetet a fesztivál öt napján.  Az emberi jogok is témája a spanyol Kamchàtka társulat előadásának. Furcsa idegenekként érkeznek a Sziget kapuihoz, és ha itt beengedik őket, már csak a Szitizeneken múlik, hogy megértik és értékelik-e különbözőségüket. Indiából indultak útnak a The Rajasthan Heritage Brass Band vándorzenészei, hogy hagyományos és modern rádzsasztáni hangulattal mutassák meg: az indiai muzsikusok értékeik megőrzése mellett képesek saját kultúrájuk részévé tenni akár a nyugati könnyűzenei trendeket is, Hollywood és Bollywood közös sétányává változtatva a helyszíneket összekötő utakat. A Noisy Oyster brit csapata két, látszólag mogorva szerzettel állít be, akik valójában nagyon is szeretnék megismerni a Szigetlakókat. A Crimplene Crusaders rakoncátlan, nyolcvanas éveiket taposó „nagymamái” szintén a szigetországból érkeznek, és ne legyen egy cseppnyi kétségünk sem: igencsak határozott véleményük lesz mindarról, ami a Szigeten folyik, bár ők maguk sem vetik meg néhanapján a dögös ritmusokat és a divatos frizurákat. Ne lepődjünk meg akkor sem, ha hirtelen egy operaelőadás kellős közepébe csöppenünk: a szlovén Bunker Ljubljana társulat tagjai spontán előadásaikkal szokatlan helyszíneken okoznak lírai meglepetéseket.

A Mozdulatlanság Művészete – Élőszobor Bajnokság

Az idei évben első alkalommal rendezik meg a Sziget Élőszobor Bajnokságát. A fesztiválon bemutatkozási lehetőséget kap az elődöntőbe jutott tíz élőszobor, akiket negyven pályázó közül választottak ki szakmai partnerünk, a világ legnagyobb élőszobrokat felvonultató eseménye, a holland World Living Statues Festival képviselői segítségével. A megjelenésen és kreativitáson kívül az elbírálásnál előnyt élveztek azok a jelentkezők, akik témájukban kapcsolódnak a Love Revolution küldetéséhez. A kiválasztott tíz élőszobor közül szakmai zsűri és a közönség szavazatai alapján kerül ki a győztes, aki a Sziget Élőszobor Bajnokaként részt vehet a 2019-ben megrendezésre kerülő Élőszobor világbajnokságon is.

Photo: László Mudra http://www.mudralaszlo.hu – Rockstar Photographers

Sátor Határok Nélkül

A Néprajzi Múzeum 2018-ban is a különböző kultúrák példáin keresztül járja körül a programhelyszín fő témáját, mely idén a beavatás és beavatkozás hiedelmeire, szokásaira, régi és új gyakorlataira fókuszál. A múzeum partnerei immár harmadik alkalommal a párizsi Nemzeti Bevándorlástörténeti Múzeum (Musée national de l’histoire de l’immigration) valamint idén először az UNICEF Magyar Nemzeti Bizottság.

A párkapcsolati, családi és közösségi beavatás és a szerelmi vagy családi életbe történő beavatkozás interkulturális élményét a Sátor Határok Nélkül egy nemzetközi lakótérben mutatja be, sokszínű kényelemmel, különböző kultúrákhoz kapcsolódó tevékenységekkel, műhelyekkel, játékokkal, előadásokkal, filmvetítésekkel és folyamatos párbeszéddel. A lakótér helyiségeiben – ahol a Szigetlakók különféle korok és kultúrák embereinek mindennapjaiba tekinthetnek be – azok funkcióihoz illeszkedően kapnak helyet a beavatás és a beavatkozás hazai és nemzetközi kulturális vonatkozásai.

A Néprajzi Múzeum gazdag gyűjteménye a hazai és a világ népeinek sokszínű kultúrája, a Nemzeti Bevándorlástörténeti Múzeum a menekülés, az UNICEF Magyar Nemzeti Bizottság pedig a gyermekjogok és az emberi jogok felől közelítenek a beavatás és beavatkozás tematikához.

A sátorban vendégeskedik majd többek között az On the Spot sorozat csapata (Cseke Eszter és S. Takács András), Al Ghaoui Hesna és Kepes András újságírók, Gőbölyös Luca képzőművész vagy a Romano Glaso együttes is.

Tavalyi sikeres bemutatkozásuk után 2018-ban az érdeklődők ismét a Sátor határok nélkül programhelyszínen találkozhatnak a Path Out számítógépes játékkal és fejlesztőivel, melyben újraélhetővé válik a szíriai menekült, Abdullah útja. Emellett a programhelyszín előtti nyílt téren az izraeli OGE Group Forever Young! elnevezésű interaktív fényinstallációjával bárki felidézheti csecsemőkori önmagát.

Múzeumi Negyed

A 2008-ban létrehozott Múzeumi Negyed, a legnagyobb és legérdekesebb budapesti és magyarországi múzeumok interaktív bemutatkozásának helyszíne, egy kulturális és művészeti találkozóhely.

Kitelepülő intézmények: Aquincumi Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Mai Manó Ház, Magyar Természettudományi Múzeum és a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum közös sátra, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ.

A múzeumok kihelyezett programokkal, játékokkal várják azokat a fesztiválozókat, akik a lazítás mellett történelmi, művészeti ismereteiket is szeretnék bővíteni. Az előző évekhez hasonlóan augusztusban a résztvevő múzeumok aktuális kiállításai kedvezményes, félárú jeggyel látogathatóak a sértetlen Sziget, valamint CITYPASS karszalaggal érkezőknek!

photo: [ Sandor Csudai ] . www.facebook.com/csudaisandor

Ji Csing Labirintus

Az Élőkép Színház az elmúlt közel két évtizedből már jól ismert nyolcszögletű labirintusában az ősi kínai javaskönyv, a Ji Csing alapját képező nyolc háromvonalas ősjelet (trigramot) személyesíti meg. Ezek sorban: Az Ég, A Föld, A Dörgés, A Szél, A Víz, A Tűz, A Hegy, A Tó. A látogatók a bejáratnál – életük aktuális kérdésére fókuszálva – egy nyolcszögletű (bágua) kerék segítségével kipörgetik maguknak azt a két trigramot, melyeket a labirintusban bolyongva az azoknak megfelelő szereplőkkel interakcióba lépve tudnak önmagukra vonatkoztatni és megfejteni. A labirintus fesztivál minden napján naponta 8 órát van nyitva: 14.00 – 22.00 között. Kapuzárás minden nap 21.00-kor.

GameLandHub

Rubik kocka és Darts – az egész világon egyet jelent a közös nyelvvel és a közös élményekkel. A GameLandHub helyszín, ahogy az elmúlt közel két évtizedben, 2018-ban is garantálja a minőségi lazítást és szórakozást. A party társasjátékok legfrissebb és legnépszerűbb formái változatos és vidám időtöltést biztosítanak. Az együttműködés, a közösségi élmény, ahogy az élet számtalan területén elengedhetetlen – már a társasjátékok világában is megjelent.  Képzett Gémland játékmesterek segítségével többek között, a Dixittel és a Banggel, a kooperatív játékok gyöngyszemeivel, a Hanabival és a Pandemic-kel lehet szórakozni. Természetesen lesz Concept és Firkaland is.

Póker versenyeket és oktatást is terveznek, mint minden évben, a digitális világot pedig több konzollal a PS4 és az Xbox képviseli. A programhelyszín a fesztivál minden napján 12:00-tól 20:00 óráig várja a játszani, lazítani vágyókat.

Sakksátor

A Magyar Sakkszövetség támogatásával megvalósuló Sakksátor már évek óta remek lehetőséget kínál az aktív kikapcsolódásra, kizökkentve látogatóit a fesztivál nyüzsgő forgatagának zajából. A sátorban amellett, hogy a partibemutató elemzésekkel egybekötött oktatások segítségével mindenkiből egy kicsit jobb játékos válik, lehetőség van arra is, hogy a Fesztiválköztársaság polgárai sakk és feladványfejtő versenyeken összemérjék tudásukat a világ minden pontjáról érkező társaikkal. Azok számára is tartogat meglepetést a sátor, akik ennél nagyobb kihívásra vágynak: ha igazán profinak érzed magad, mérd össze tudásod hazánk legjobb sakk nagymestereivel! A Sziget legjobb sakkozóját a napi előselejtezőket követően az utolsó napon rendezett döntőn hirdetik ki. Idén először a sakkban forradalmi újításként szerelmes párok mérhetik össze a tudásukat, úgy, hogy egy pár csapatként felváltva lépnek a másik szerelmes pár tagjai ellen.

Idén ismét közös sátorban lesz megtalálható a Nemzeti Filmalap és TEDxBudapest programja:

#CinemaHungary – #MoziASzigeten

A mozi szerelem. A #CinemaHungary – #MoziASzigeten a legfrissebb magyar filmsikerekkel, a nemzetközi filmfesztiválok kedvenceivel, kultfilmekkel, felújított magyar klasszikusokkal, némafilmekkel és továbbra is pattogatott kukoricával várja a nézőket. A ’Gyere, ülj mellém! Nézzünk magyar filmeket a Szigeten!’ mottóval a Filmalap és a Sziget közös kezdeményezéseként indított vetítéssorozat immár negyedszer tűz műsorra magyar filmeket a #CinemaHungary légkondicionált sátrában. A teltházas előadásokon felbuzdulva a Filmalap idén is több mint húsz magyar alkotást vetít, a külföldi látogatókra gondolva angol felirattal.

Műsorra tűzik a közelmúlt legnagyobb közönségsikerei közül a Valami Amerika 3, A Viszkis és a Pappa Pia, sőt a legfrissebb magyar filmeket is, köztük a Lajkó – Cigány az űrben című fekete komédiát is, valamint folytatódik a Filmarchívum Igazgatóság kincseiből válogatott korszakalkotó klasszikus filmek, kultfilmek és animációk bemutatása. A Magyar Zene Háza Klasszikus, Opera és Jazz Színpadon élő zongorakísérettel két, éppen idén százéves magyar némafilm is műsoron lesz: A bánya titka és A leányasszony című alkotások, melyek koruk szuperprodukcióinak számítottak. A Filmalap fő céljainak egyike, hogy visszahódítsa a közönséget a magyar filmekre, és felhívja a figyelmet a mozizásra, mint értékes és emlékezetes közösségi élményre. Augusztusban irány a #CinemaHungary!

photo: [ Sandor Csudai ] . www.facebook.com/csudaisandor

TEDxBudapest Szalon

A SZIGET idei közösségét, közönségét arra hívják, hogy megragadják az időt, arra, hogy megálljanak, és átgondolják a következő lépéseiket. Mert utána menni kell, mert az élet ott van, hol mozgás van, ahol változás és fejlődés van. A TEDxYouth@Budapest csapata majd’ 10 éve keresi és támogatja azokat a fiatalokat, akik a maguk eszközeivel tesznek egy jobb világért, a saját vagy a generációjuk álmaiért. A TEDx konferenciáinkon olyan embereknek teremtenek platformot, akik nagyszerű ötleteikkel, közösségi kezdeményezéseikkel, innovatív termékeikkel formálják a jövőt – akiket érdemes felkarolni, akikre érdemes odafigyelni. Az idei Szigeten többek között velük és vendégeikkel találkozhatunk.

Magic Mirror

A Sziget minden szempontból egyik legkülönlegesebb helyszíne 2018-ban is arra törekszik, hogy minél sokrétűbben mutassa be az LMBTQ közösség változatosságát. A Magic Mirror idén is mindenkihez szól: egyrészt azokhoz, akik otthont és „safe space”-t keresnek, másrészt azokhoz, akik szeretnék megmutatni, fontos számukra, hogy nyitottsággal forduljanak a többi ember felé, és nem törődnek azzal a szűklátókörű megkülönböztetéssel, amely csak hátráltatja az emberek egymás mellett élését. A Magic idei programja mindennek fényében a lehető legszélesebb spektrumát mutatja be a queer kultúrának, amelyen itt minden olyan művészeti megnyilvánulást érthetünk, amely túllép a meleg-heteró ellentétpáron.

A Magic Mirror sátor délutáni programja idén is Steiner Kristóf LMBTQ pódiumbeszélgetéseivel egészül ki – az angol nyelvű talk-show naponta változó tematikával várja azokat, akik már kialudták az előző napot, de még pihennének az esti buli előtt. Társadalmi tabutémák az Internet útvesztőiből, utazás hétköznapi és korántsem hétköznapi hősökkel a gay szubkultúra szivárványszín mérföldkövein át – Budapesttől Bejrúton át Olaszországig, és még tovább. Számos hazai véleményformálón, aktivistán, művészen túl a nemzetközi porondról velünk lesz többek között Hassan – drag queen nevén szimplán csak Cupcake -, libanoni színész és performer, aki manapság Berlinben él, valamint feltűnik a pódiumon a Bellaugello Gay Country House megálmodója és alapítója – a brit születésű Alec Furtek, aki Olaszországba álmodott új, szabad életet magának és vendégeinek egy 400 éves farmot meztelenbarát boutique hotellé alakítva. Náluk – ahogy a Magic Mirror sátorban is – egyetlen szabály van: légy önmagad, és hagyd másoknak is, hogy önmaguk lehessenek!

A beszélgetéseket idén is a Sziget Comedy követi, ahol a fellépők jó része kifejezetten a meleg közösség kérdéseire reflektál.

Az esti program zenével indul, bizonyos fellépők azonban – a Magic Mirror szellemiségének megfelelően – túllépnek a „koncert” fogalmi határain és inkább minősülnek performereknek mint énekeseknek/zenekaroknak: a brit Liz Aggiss ironikus, a zenét humorral és polgárpukkasztással vegyítő one woman show-ja mindenképp ide sorolható. Kifejezetten a koncertekhez sorolható a világhírnévvel kacérkodó Big Freedia a maga egészen egyedülálló egyéniségén keresztül mutatja meg, igenis jogunk van ahhoz, hogy önmagunk legyünk, míg Ivo Dimchev a maga fantasztikusan lírai, érzelmes, ám sosem érzelgős hangvételével és különleges színpadi megjelenésével bátorít minket arra, hogy – szexuális irányultságtól függetlenül – önmagunkhoz híven éljünk a mindennapokban is.

A késő esti showműsort idén a két éve is hatalmas sikert arató Markus Pabst, Berlin queer pápája állítja össze és áldja meg. A műsor címe Fame Fatale, amelyben többek között a Szitizenek előtt már ismert Jack Woodhead queer előadó-énekes és Tim Kriegler, a világhír küszöbén álló, rendkívül tehetséges akrobata  is fellép. A nemzetközi kavalkád részét képezi majd a balettet és a rúdtáncot egészen új és egyedi módon ötvöző Holoda Péter is, aki lenyűgöző kitartásának köszönhetően egyre határozottabban hódítja meg a nemzetközi színtereket.

Az éjszakai DJ-sáv általában két, egymáshoz kapcsolódó fejezetre osztható: egyrészt meghívjuk a budapesti éjszaka legkurrensebb buliszervezőit, majd hozzájuk társítunk a stílusukhoz jól illeszkedő nemzetközi fellépőket. A Garçons-t a Berghainba vissza-visszatérő olasz Hard Ton liveactje előzi meg, a VIBE popritmusaihoz az immár nemzetközi, egyébként barcelonai illetőségű Tanga! partysorozatot társítottuk, az underground színtérről a technoszexuális OMOH mellé a szintén berlini illetőségű, egyébként német-angol Furfriendet húztuk be, de régiónk nagyjairól sem feledkeztünk meg: a szlovák Tepláren és Homomat, illetve a cseh Pioneer szervezőcsapatát is a Szigetre csábítottuk, mert semmi sem fontosabb a jószomszédi kapcsolatnál… Végezetül pedig: aggodalomra semmi ok! Programunkban idén is helyet kap a Pop Királynője, akinek méltó módon történő megünnepléséről a Papa Don’t Vogue csapata gondoskodik majd.

 

ArtZone

Az ArtZone az idei évben is a Sziget egyik legkedveltebb nappali helyszíneként várja az aktív kikapcsolódásra vágyókat minden nap 12-20 óra között. A kreatív workshop-zónában a látogatók olyan programokkal találkozhatnak, amelyek segítségével részeseivé válhatnak egy izgalmas, alkotásfókuszú közösségi élménynek.

A képzőművészet mellett teret kapnak a művészeti intézmények hallgatói, valamint hazánk kiemelkedő képzőművészeti csoportjai és galériái is részt vesznek abban, hogy a Szigetlakók az alkotás örömével gazdagodhassanak.  A helyszín koncepciójának megalkotását az idei évtől a Medence Csoport veszi át. A 2000-ben alakult közösség már a kezdetek óta színesíti a Sziget művészeti életét, számos legendás helyszínt terveztek és építettek meg az évek során.

A csapat a kreatív újrahasznosítás elkötelezettje, így az idei programsorozat megalkotásánál fontos szempont volt, hogy ez az egy hét ne csak a színes és változatos programokról szóljon, legalább ilyen fontos része legyen a környezettudatosság is.

A közösségi alkotás fontosságát hangsúlyozva az idei évtől egy új központi helyszín jön létre: a Gallery of ArtZone installációban az ArtZone résztvevői arra kapnak lehetőséget egy egész héten át, hogy folyamatosan építsék, változtassák az ott készülő művészeti alkotást – legyen szó stencil falról vagy egy közös térképről, egészen biztos, hogy minden Szitizen megtalálhatja azt a felületet, ahol aktív részese lehet ennek a páratlan élménynek.

Az ArtZone új színfoltjaként az acb Galéria szervezésében augusztus 9-13. között este 20 órakor progresszív képzőművészeti performanszokkal magyar és nemzetközi kortárs alkotók mutatkoznak be a Sziget fesztivál közönségének.

Az ArtZone területén 2018-ban is az alkotóművészeti szcéna legérdekesebb szereplőivel találkozhatnak a fesztiválozók: minden idei résztvevő intézmény és csoport már a korábbi évek során is elkápráztatta a résztvevőket. Így biztosan ott lesz a Technika #1 | Közösségi faműhely csapata, akik a barkácsolás rejtelmeibe vezetnek be mindenkit, akit vonzanak a DIY és a Nifty ötletek. Itt az alkalom, hogy végre teret kapjon a fantázia, hiszen a megvalósításban a Technika csapata segédkezik majd. A korábbi évek egyik legnépszerűbb eseménye volt a Szék-készítő workshop, ahol praktikus napozóágyak készülhetnek fából, illetve újrahasznosított reklámmolinókból.

A Medence Csoport Re+concept márkája a méltán népszerű táskakészítő workshopjával vonja be a fesztiválozókat, ezzel is felhívva a figyelmet a környezettudatos életmódra és az ökológiai lábnyom csökkentésére. A résztvevők egyedi dizájner táskákat készíthetnek újrahasznosított reklámmolinókból, ezzel meghosszabbítva az egyébként kidobásra és megsemmisítésre ítélt molinók élettartamát. A szintén reklámponyvából készített Re+boot bútoraik pedig tökéletes pihenőhelyet biztosítanak majd a megfáradt fesztiválozóknak.

photo: [ Sandor Csudai ] . www.facebook.com/csudaisandor

A cARTc Kulturális Egyesület szervezésében idén faragó workshop készül, ahol az érdeklődők választ kaphatnak arra a kérdésükre, vajon hogyan is lesz egy kockából portré vagy éppen a téglatestből figura? A program keretein belül egy tisztán ásványi alapanyagokból készült, ám mesterségesen előállított kőzet, az Ytong segítségével ismerkedhetnek meg a szobrászat egyik legősibb technikáját, a faragást.

A kortárs magyar művészek és művészet szakmai támogatását célul kitűző Art Label Budapest sem hiányozhat az igazán színvonalas felhozatalból. Workshopjaikon az általuk képviselt művészek vázlatait bocsájtják továbbgondolásra a nagyérdemű közönség számára.

A Kisképző idei koncepcióját a „Let it Bloom” szlogenre fűzte fel. Inspirációul a virágok sokszínűsége, egyszerűsége és természetessége szolgált. Foglalkozásaikon újrahasznosított papírból és egyéb hulladékokból készülhetnek azok a virágok, amelyekkel az ArtZone közösségi kertjét színesíthetik a fesztiválozók, a határtalan fantáziával rendelkezők pedig egyéb dekorációkat készíthetnek sátortáboraik számára, illetve extravagáns kiegészítőkkel dobhatják fel az esti szettjüket.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem már több éve aktív részvevője a Sziget fesztiválnak. A MOME hallgatói idén is izgalmas programokkal várják az érdeklődőket. A „Love Revolution” kampány szellemében az egyetem intézetein átívelő közös brainstormingok lévén keltek életre a változatos aktivitások, mely során a közösség alkotóerejét használják fel a részvevők.

A Rainbow Textile sátrában lehetőségük lesz a fesztiválozóknak újrahasznosított textilek felhasználásával egyedi fejdíszeket, hajfonatokat, karkötőket vagy akár egyéb kiegészítőket is készíteni.

Az idén 25 éves Nemzeti Táp Színház világszínvonalú társulata ebben az évben is kulturális programokkal kényezteti nézőit. A közönség szemtanúja lehet az Egyperces színház találkozásának a képzőművészettel. Minden este 19 órától egyedülálló és exkluzív programokat nyújtanak kizárólag a Sziget Fesztivál közönségének.

A Kortárs Építészeti Központ – KÉK – idén is készül a Szitizeneknek egy igazi Közösségi Kerttel: a CHILL GARDEN-ben várnak mindenkit, aki virágot szeretne ültetni és örökbefogadni. WALK-on túráikon pedig minden Szitizen felfedezheti a Fesztiválköztársaság művészeti alkotásait, kreatív-festős eseményeik pedig egész nap várják az érdeklődőket.

Az új részvevők között van a Bélaműhely, ahol az érdeklődőket interaktív hangszerkészítő workshoppal várják. Ezen felül a fémből, fából, papírból vagy akár műanyagból készült egyedi hangkeltő eszközeiket lehet kipróbálni. 19 órától egyedülálló módon lehetőség nyílik arra, hogy a részvevők a saját zenéjüket alkothassák meg élőben a Karmesterjáték és a HuMan DJ elnevezésű interaktív játékok során.

Az Art Zone-ban Kovács Andrea/Kurszán közreműködésével idén először lesz kollázs alkotóműhely, ahol egyedül, vagy akár barátokkal és ismeretlenekkel közösen is lehet majd képeslapokat, képeket készíteni. A fókuszban a sokszínűség és az ehhez biztonságos közeget nyújtó emberi jogok lesznek.

Before I Die

A tajvani származású Candy Chang nemzetközi hírű designer-művész munkatársával arra törekszik, hogy a várost és közvetlen környezetét ábrándozásra, több érzelemre sarkallja, aktiválja a társadalmat az elmélkedésre és minél több lehetőséget adjon arra, hogy az emberek megosszák egymással vágyaikat, reményeiket, félelmeiket és történeteiket. Ez az interaktív, nyitott, művészeti projekt minden nap 12:00-22:00 óra között várja az érdeklődőket, akik megosztanák gondolataikat vagy éppen újakat keresnének. Idén az egész fal a látogatók rendelkezésére áll, hogy kifejezzék, mi az, amire vágynak életük során, a Sziget közössége a hét folyamán gondolataival építheti ezt a végtelen bakancslistát. A “Before I Die” fal az évek alatt körbeutazta az egész világot, ebben az évben is a Sziget és a Banner Casting közös projektjeként érkezik a Szigetre. A szervezők ebben az évben egy különleges  video projekttel egészítik ki a falat – a Szigetlakók 10mp hosszúságú videó üzeneteket is hagyhatnak a vágyaikról, terveikről. Ezek az üzenetek kivitetőn keresztül lesznek láthatóak zárás után, így az írott vágyak és az elmondott vallomások együtt üzennek a világnak.

photo: [ Sandor Csudai ] . www.facebook.com/csudaisandor

Sport TV Sport Zone

A világ minden kontinensén, minden országában az élet fontos eleme és állandó szereplője a mozgás, a sport. Az emberek kortól és nemtől függetlenül időt és energiát fektetnek abba, hogy egészségesek és napról-napra fittebbek legyenek. Az Instagramon a #sport keresőszóra keresve 47 millió találatot kapunk. Ez is mutatja, hogy igenis fontos és egyre fontosabb az, hogy tegyünk magunkért és fejlesszük magunkat. Miért lenne ez másként pont itt a Szigeten? A Sziget más, mint a többi fesztivál, itt, amikor felkel a nap, az élet folytatódik tovább, színes nappali programokkal, szórakozási és kulturális lehetőségekkel és természetesen a hivatalos Sporthelyszín nyitásával. Minden nap reggel tíztől este hétig tartunk nyitva, így a látogatók napközben bármikor betérhetnek hozzánk, hogy alaposan átmozgassák magukat, focizzanak vagy éppen csocsózzanak a többiekkel.

Műfüves focipálya, két strandröplabda pálya, streetball, frizbi, pétanque, tollaslabda pályák és persze pingpongasztalok várják az érdeklődőket. Minden nap két alkalommal street workout edzést szervezünk, így a felsőtest izmai sem maradnak tétlenek. A street workout edzőkeret az edzéseken kívül is a látogatók rendelkezésére áll.

A klasszikus sportágakon kívül egyéb élményalapú programok is várják a Szitizeneket, így lehetőség nyílik falat mászni három különböző nehézségű pályán, kalandparkozni, goldsprinten tekerni, vagy kifáradni az evezős ergométeren. Focibiliárd, csocsó, darts, Bagjump és TEQBALL is várja a mozogni vágyókat.

Civil Sziget

A Civil Sziget a Sziget egyik legszínesebb, legérdekesebb színfoltja. Története a Sziget első éveiben kezdődött, eleinte egy-két, később egy egész utcányi társadalmi szervezet érezte fontosnak, hogy jelen legyen a fesztiválon programjaival, szolgáltatásaival és közvetlen kapcsolatba kerüljön a fiatalokkal. Az utcából napjainkra már egy egész „sziget” nőtt ki. A Civil Sziget olyan találkozóhellyé vált, ahol a fiatalok az őket leginkább érdeklő témákban információt, szolgáltatást, segítséget kapnak, részt vállalhatnak a szervezetek munkájában. Nagyon fontos színtere lett a civil szférán belüli találkozásnak, párbeszédnek, sőt a külföldi civil szervezetek jelenléte révén a nemzetközi tapasztalatcserének is.

A sok jelentkező miatt évek óta pályázatot írnak ki a szervezők a Civil Szigeten való megjelenésre. A pályázatok elbírálásának legfőbb kritériuma, hogy a pályázók megvalósítandó programja illeszkedjen a Sziget által idén meghirdetett Love Revolution koncepciójához. Olyan eszméknek szeretnénk teret adni és olyan ügyeket akarunk támogatni, melyek előbbre viszik a világot és jobb hellyé teszik a Földet.

Hiszünk abban, hogy közösen képesek vagyunk elérni, hogy háborúk és nukleáris fenyegetés helyett békében éljünk, hogy senkit nem rekeszthetnek ki, nem sérthetnek meg a bőrszíne, vallása vagy nemi identitása miatt, hogy a fenntartható fejlődés és a környezetünk megóvása a mindennapjaink része kell legyen, valamint annak elismerését, hogy a származástól függetlenül mindenkit megilletnek az emberi jogok.

XS Land

Interaktív élményparkban több, fogyatékosügyi érdekvédelmi szervezet közreműködésével, az általuk kifejlesztett és működtetett játékok segítségével mutatják be a fogyatékossággal élő emberek mindennapjainak kihívásait. Személyes élményeken keresztül, játékos, szórakoztató formában szeretnék elérni a fogyatékos személyekkel szembeni társadalmi attitűdváltást.

Az élménypark mellett működő Easy XS Camping pedig könnyű hozzáférést biztosít a fesztiválozáshoz különböző kemping- és egyéb szolgáltatásaival, azoknak a látogatóknak, akiknek speciális segítségre van szükségük a kikapcsolódáshoz. A kemping kapacitásai korlátozottak, ezért regisztrálni kell. A kempingben akadálymentes WC, valamint akadálymentes fürdőkonténer is található.

A Mozduljunk ki! Egyesület konduktorokból és konduktor hallgatókból álló önkéntes csapata kerekesszékes és/vagy mozgássérült fiatalok számára biztosít szakképzett asszisztenciát. Van szállítószolgálat, vakkísérő szolgálat, kerekesszék és moped kölcsönzés, valamint jelnyelv tolmácsok is segítik a fesztiválozókat.

Major Kata – Rockstar Photographers

Mission: Szitizen  – Mission: Love Revolution

Évek óta hatalmas sikerrel és többszáz csapat részvételével fut a Mission Szitizen játék, melynek lényege, hogy a jelentkező csapatoknak különböző pontokat érő feladatok végrehajtásából kell összegyűjteni a lehető legtöbbet, a nyertesek pedig a Szigeten élvezhetik a „VIP vendégek” kényelmét. A tavalyi adatok szerint 275 csapat több mint 40 országból vett részt a játékban, összesen több mint 8172 játékkal eltöltött óra alatt 2143 feladatot teljesítettek, Az idei játék Mission: Love Revolution címmel indul világkörüli útjára, olyan feladatokkal, játékokkal, melyek a Love Revolution kiáltványában megfogalmazott célokra fókuszál. Indulás a Föld Napján.

A Sziget ismét elhozza Európa legnagyobb mozgó táncterét

Idén már a második alkalommal léphetünk a Sziget Partyhajó fedélzetére. 7 napon keresztül, 3 szinten, akár 1000 fővel bulizhatunk egyszerre, válogatva a különböző stílusok és tematikák között.

A tavalyi bulituristáink ajánlásával mindenki megtalálhatja a számára legszimpatikusabb programot, legyen az a féktelen partyzás a panorámateraszon, laza chillezés a babzsákokon vagy dudorgás és beszélgetés a klimatizált fedélközben. Persze, ha jönnek a hidak, akkor kötelező a terasz! Hihetetlen élmény áthaladni a Lánchíd alatt, miközben a teljes partylegénység kiabálja Budapestnek, „ma ők a legmenőbbek a városban”. Hiszen a Sziget Boat Parties egyik legkülönlegesebb élményét az állandóan változó háttér, vagyis maga a nyüzsgő főváros adja a látványos Gellért-heggyel, modern épületeivel, százéves látképével. Táncold át Budapestet, bulizz a Parlament előtt, légy tagja a Sziget partyhajó legénységének!

photo: [ Sandor Csudai ] . www.facebook.com/csudaisandor

forrás: szigetfestival.com/hu