A Balaton déli partjától autóval 1 órányi távolságra található Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje a kaszói erdő.

E páratlan kiterjedésű és szépségű terület a KASZÓ Zrt. kezelésében áll, centruma pedig Kaszópuszta, mely egységbe foglalja az egymástól elválaszthatatlan kaszói erdőt, az azt kezelő erdőgazdaságot, a fokozottan védett természeti értékeket őrző Baláta-tavat, az erdő mélyén megbúvó kisközséget, az itt található vadászházat, a hozzá kapcsolódó üdülővel és a közjóléti fejlesztéseknek köszönhető létesítmények egyre bővülő sorát.

„Kaszó Somogy zöld szíve”. Sokan hallottak már róla, de igazán csak kevesen ismerik. 

A KASZÓ Zrt. hazánk egyik legnagyobb és legsokszínűbb megyéjében, természetföldrajzilag a Dunántúli-dombság nagytájon belül a Nyugat-Belső-Somogy kistájba tartozó változatos tájú homokvidékén, közel 15 ezer hektáron folytat erdőgazdálkodást és megközelítőleg 25 ezer hektáron vadgazdálkodást. Az összefüggő erdők centruma: Kaszópuszta. A települést minden irányból sűrű erdővel szegélyezett vadregényes utakon közelíthetjük meg.

A dombokkal tarkított, rinyákkal (vízfolyásokkal) szabdalt somogyi tájon évszázadok óta az erdő élteti az embereket, akik szeretik és értik is az erdei mesterséget. Az itt folyó gazdálkodást úgy sikerült a kor szintjére emelni, hogy a táj természeti és esztétikai értékei szinte ősi formában változatlanul maradtak.

A terület – mint egykori hercegi birtok – számtalanszor cserélt gazdát, de ennek ellenére egységes, folyamatos gazdálkodás folyt a vidéken. Belső-Somogynak ez a része, mint egykori lápvidék, mezőgazdasági termelésre kevéssé alkalmas, viszont kiváló erdőgazdálkodási és vadgazdálkodási lehetőségeket rejt magában.

Természeti kincsnek számító, Európa-hírű vadállomány él a területen. 

Az erdőkkel körbeölelt lápos vidéken számos ritka, védett növény- és állatfaj találta meg élőhelyét.

Tanösvények:
Kaszó környezetében 4 tanösvény is található, melyek mindegyike a környék növény- és állatvilágát, valamint az erdész és vadász munkáját hivatott bemutatni.

A közel 1 km hosszú Öregerdő Tanösvény a Kaszói Kirándulóközponttól indul, majd összesen 15 tájékoztató tábla segítségével nyerhet a látogató betekintést a kaszói pagony vadregényes birodalmába.

2017 májusától kibővült az Öregerdő tanösvény a Lombkorona Tanösvénnyel, mely különleges módon, a lombok közt sétálva enged betekintést az erdőbe. A 9 m magas, 124 m hosszú ösvényen interaktív elemek teszik izgalmasabbá az élővilág megismerését.

Érdemes egy-egy képet készíteni a kihelyezett információs táblákról, mert a 9 méteres magasságban karnyújtásnyira lesznek a beazonosításra váró falevelek.

A biztonságosan megépített tanösvény feljárója előtt még készíthetünk pár képet.

Csak lentről tűnik félelmetesnek, amikor rajta sétálunk már észre sem vesszük, hogy milyen magasan vagyunk.

Fentről pár pillant alatt is természetessé válik, hogy a lombok közt sétálunk.

Kisgyerekekkel is biztoságos a séta.

Azért, ha letekintünk látszik, hogy nem a bokrok közt sétálunk…

A függőhíd most is le volt zárva! 🙁

Segíthetünk a mókusnak eljutni a finom mogyoróhoz.

Amiért jöttünk: karnyújtásnyi távolságra lévő lombkorona.

Az erdő szinte teljesen körbeölel.

A harkályleszállópálya…

Reneteg információs tábla van kihelyezve.

Érdemes csendben lenni, mert így ha nem is látunk állatokat, de a hangjukat meghallhatjuk.

A tanösvény végén a lejáró.

A következő állomás, akár a Baláta tó is lehet.

Érdemes vissza nézni, és visszatérni is!

Élmény és fotó: Farkas Attila / gogogo.hu

Forrás: www.kaszort.hu

Térkép: Kaszó Lombkorona Sétány