Számos új múzeum, kulturális helyszín nyitása maradt el a a tavalyi évben, melyek végre május 19-től kezdve megnyithatják kapuikat. Ezekből az újdonságokból gyűjtöttük össze a legérdekesebbeket!

Párizsi Tőzsde Palota – Pinault kollekció
Május 22-én nyit az új kortárs művészeti múzeum, melynek az egykori Párizsi Tőzsde Palota (Külső hivatkozás) ad otthont. A kör alakú, kupolás épületet a japán Tadao Ando tervei szerint alakították át, mely Párizs szívében található a Louvre és a Pompidou központ között. Mintegy 3000 m2 kiállítótér várja az érdeklődőket a Pinault kollekció 5000 darabjával.

Bourse de Commerce — Pinault Kollekció © Photo Marc Domage – Tadao Ando Architect & Associates, Niney et Marca Architectes, Agence Pierre-Antoine Gatier

Hotel de la Marine palota
A párizsi Hôtel de la Marine (Külső hivatkozás) palota és múzeum a király és államfők díszes bútorait és dekortárgyait mutatja be a 18. századtól. A Place de la Concorde téren található.

A Hôtel de la Marine homlokzata @ JP.Delagarde_CMN

Újranyílik a Samaritaine (Külső hivatkozás) , Párizs egykori legendás áruháza (LVMH csoport), melyet 1870-ben alapított Ernest Cognacq és felesége Marie-Louise Jaÿ. Teljesen új köntöst kap az épületegyüttes, mely a Louvre és a Notre-Dame között található. Otthont ad majd többek között irodáknak, áruháznak, éttermeknek, illetve a 72-szobás Cheval Blanc luxushotelnek!

Samaritaine a rue de Rivoli felől ©Pierre-Olivier Deschamps, Agence Vu

19M Chanel Divatműhely
Párizs észak-keleti részén, a Porte d’Aubervilliers-nél valódi innovatív formában nyílik majd meg a Chanel Métiers d’Art divatműhely. A modern épületet Rudi Ricotti tervezte, mely otthont ad majd a luxus minden műfajának: ékszerek, csizmák, kesztyűk és ruhák… formájában.

A becsomagolt párizsi Diadalív
Szeptember 18 és október 3 között a tavaly elhunyt Christo emlékére “művészeti alkotásba csomagolják” a párizsi Diadalívet (Külső hivatkozás) . A diadalív egy hatalmas ajándéknak lesz öltöztetve, melyhez 25 000 m² újrahasznosítható ezüst-kék anyagra és 3000 méter vörös kötélre lesz szükség.

A becsomagolt Arc de triomphe terve © André Grossmann_ 2018 Christo

Airelles Château de Versailles*****, Le Grand Contrôle luxusszálloda
Június 1-én nyitja meg kapuit az Airelles szállodalánc legújabb luxushotelje, a lenyűgöző Versailles-i Grand Contrôle szálloda (Külső hivatkozás) , mely közvetlenül a Napkirály híres kastélyában található! A 17-18. századból származó épületben alakítottak ki 14 stílusosan berendezett szobát, melynek lakói a Napkirály korában érezhetik magukat. Az ablakokból csodálatos kilátás nyílik a kastély kertjére, valamint a tóra. A vendégek speciális, exkluzív vezetett túrákon vehetnek részt és így speciális bejárást kapnak a kastélyba és kertjébe is!

Grand Palais Éphémère
2024-ig tartanak a párizsi Grand Palais felújítási munkálatai. Erre az időszakra készült helyette az Eiffel-torony mellett található, új ideiglenes Grand Palais Éphémère (Külső hivatkozás) (“átmeneti Grand Palais”) múzeum, mely a Champs-de-Mars mezőn található. A modern épület Jean-Michel Wilmotte nevéhez köthető és és környezettudatosan épült.

Musée Méliès mozimúzeum
A filmrajongók legnagyobb örömére teljesen átalakul a Bercy-ben található mozimúzeum és januárban Musée Méliès (Külső hivatkozás) néven nyílik újra. Az úttörő filmrendező és illuzionista, Georges Méliès nevét viselő múzeum bemutatja a mozi története mellett a vizuális effektek kezdetét is egészen napjainkig.

Forrás: Jours de travail : lundi et  mardi

atout-france.fr – France.fr