Nem kell megvárni a nyarat! 5 ok, amiért télen szinte jobb Máltán merülni, mint nyáron

Köztudott, hogy Málta kiváló búvárhely, gazdag mediterrán tengeri világa, csodálatos roncsai, rendkívüli barlangjai és a sok természetes víz alatti sziklaalakzat miatt méltán népszerű. De ami még vonzóbbá teszi, hogy egész évben merülhető. Íme 5 ok, amiért télen is érdemes felkeresni a szigeteket, ha szeretünk búvárkodni.

1)    Meleg tengervíz

Máltán a tengervíz hőmérséklete télen sem süllyed 14°C – 16°C alá. Néha még a levegő hőmérsékleténél is melegebb. Ilyen hőmérsékleten kényelmesen lehet vastag téli neoprén (7mm +), vagy száraz ruhában merülni.

2)    Kiváló vízalatti láthatóság

A Földközi-tenger híres a tisztaságáról, relatív magas sótartalma miatt nem igazán algásodik. Télen ez a vízalatti láthatóság Málta partjainál akár 40 méterig is terjedhet! Így a tél a legideálisabb időszak a vízalatti fényképezéshez. 

3)    Csodálatos tengeri élet

A tél az az évszak amikor a legjobban meg lehet figyelni a tengeri élővilágot, főként a halrajokat. Nem ritkák a tengeri keszeg (dentex), a hosszabb fajta tengeri sügér (grouper) és a fattyúmakréla (amberjack) rajok. A tengeri élet télen „virágzik”, ilyenkor sokféle látnivaló akad a lecsökkent víz alatti aktivitás és a jó láthatóság miatt. A tengeri élet sokkal gazdagabbak, legalábbis jobban megfigyelhető ezekben a hónapokban. A hagyományos máltai hal is, a Szt. Péter hala (más néven John Dory) a téli hónapokban emelkedik fel a mélyből a melegebb vizekbe és színpompás pikkelyeivel lenyűgözi a búvárokat.

4)    Elhagyatott merülőhelyek

Málta nagyon népszerű búvárhely, és bár sok merülési helye van, ezeknél májustól szeptemberig sokszor elég nagy a nyüzsgés.A szárazföldről megközelíthető területek esetében az odavezető utak is elég zsúfoltak teli kisteherautókkal, felszerelésekkel és búvárokkal. A téli búvárkodás sokkal nagyobb nyugalmat kínál, sőt akár egy egész roncs vagy természetes merülési hely is „csak a mienk” lehet arra az időre, nem kell másokkal osztozni.

5)    Védett merülőhelyek minden nap

A víz feletti időjárás alig befolyásolja a felszín alattit. Ezért szinte a legtöbb nap nyugodtan merülhetünk, kivéve persze, ha a körülmények a vízbe való be- és kijutását nem teszik lehetővé.A Máltai-szigetek földrajzi alakja miatt a búvárok az év legtöbb napján találnak védett merülési helyeket, a szigetek apró mérete miatt pedig rövid idő alatt könnyen eljuthatunk egyik pontról a másikra.

Legyen szó zátonyokról, roncsokról vagy a tengeri élőlényekről, Málta egész évben kínál búvárkodási lehetőségeket.A téli búvárkodás nagyon kedvező az említett előnyök és a kizárólagosság érzése miatt. A helyi búvárok többsége is a téli merüléseket részesíti előnyben Máltán a kristálytiszta-víz élménye és a zsúfoltság elkerülése végett. 

További információk: https://www.visitmalta.com/hu/diving 

Máltai Idegenforgalmi Hivatal | VisitMalta Hungary
info@visitmalta.hu | visitmalta.com | conventionsmalta.com