Mennyit ér Magyarország?

Mi mennyit ér? Egy ország értékét mi határozza meg? És vajon melyik ország milyen értékekkel bír?

Elgondolkoztunk már azon, hogy mi is a legfontosabb érték az életünkben? A pénz, a szép ruha, a legújabb autó? Vagy hogy kerül mindennap az asztalra étel? Hogy van tiszta vizünk? Mi mennyit ér? Egy ország értékét mi határozza meg? És vajon melyik ország milyen értékekkel bír?

A jövő egyik kulcsszava a túlélés. ENSZ Millenniumi Ökoszisztéma Értékelési Programja kimutatta, hogy a világban a 24 jellemző ökoszisztéma-szolgáltatás közül 15 jelentősen sérült az elmúlt fél évszázadban. Három területen egyértelműen és veszélyes mértékben átléptük a Föld biológiai eltartó-képességének korlátait: a fajok kihalásának sebességében, a nitrogén-körforgás megbontásában és az üvegházhatású gázok kibocsátásában. De Magyarország mit mutat a mérlegen? Mennyit ér fenntarthatósági szempontok alapján?

A föld lakosságának öt százaléka fogyasztja a javak 90 százalékát. Az elmúlt száz évben a világ népessége megnégyszereződött, a születéskor várható élettartam a világ valamennyi régiójában jelentősen emelkedett, a fosszilis energiahordozók felhasználása tizennégyszer lett nagyobb, míg a világgazdaság kibocsátása huszonkétszeresére nőtt. Az elmúlt négy évtized alatt a világban csökkent a legmélyebb szegénységben élők száma és aránya. A világra vonatkozó átlagos adatok, valamint az egyes régiókban vagy egyes szempontok szerinti pozitív változások azonban elfedik azt, hogy eközben mind a társadalmi, mind a gazdasági mutatókban az egyes régiók, illetve országok közötti különbségek növekedtek is.. Magyarországon a levegő minősége megfelelő, édesvízből megfelelő tartalékok állnak rendelkezésre. Az erdők állapota szerencsére kielégítő, egyre több azonban a veszélyeztetett faj. A népesség csökken, alacsony a foglalkoztatottság. Az oktatás színvonala átlagos, amin belül számottevő különbségek vannak egyes területeken. A fizikai és lelki állapota ugyanakkor a magyar lakosságnak rendkívül rossz. A szegénység közepes mértékű (12 százalék) nemzetközi összehasonlításában. A világ tudósainak a többsége egyetértésre jutott abban, hogy a ma élő nemzedék az emberiség történetének legnagyobb kihívásával szembesül. A természetben zajló változások rövid távon megállíthatatlanok, káros hatásuk azonban mérsékelhető. Az embereknek szükségük van és lesz három, semmi mással nem helyettesíthető életfenntartó tényezőre, mint a tiszta levegő, az egészséges víz és az élelem. Ha így élünk tovább az erőforrások birtoklása súlyos társadalmi konfliktusokhoz vezethet. Vajon képesek vagyunk-e feláldozni bármit a jelen kényelméből, hogy a jövő generációinak is maradjon majd belőle?