A zsámbéki premontrei kolostor és templom romjaitól 5-6 km távolságra egy sokkal kevésbé ismert műemléket látogathatunk meg. A helyszín hangulata kárpótol bennünket abban, hogy itt nem egy monumentális katedrálist találunk a festői dombok előterében. 

A ROM Vándor elnevezésű program első munkája a Zsámbéktól nem messze elterülő Tök település mellett egy szántóföld közepén található.

Sajnos bármelyik irányból érkezünk, finoman szólva is eléggé kátyús az út a templomhoz vezető utolsó méterek előtt… Szerencsére a templomhoz vezető utolsó szakasz, már nagyon szép állapotban van.

Akik szeretnek túrázni, azoknak ajánlott Zsámbék főterén letenni a járművet, és innét elsétálni a romtemplomhoz, majd utána a zsámbéki kolostorhoz. (És semmiképp ne hagyjuk ki a cukrászda sütikínálatát a főtéren…)  

 A XIII. századi, Árpád-kori műemlék valóban festői helyen fekszik. 

Tök és környéke az itt talált leletek szerint már a római korban is lakott hely volt. A helység központjától délkeletre fekvő Rossz-tónál még ma is látható egy kétnyílású híd a  Békás-patak fölött. 

Itt haladt át az a római út, amelynek egyes szakaszain a kőburkolat még ma is fellelhető. 

A templomrom Tök határában fekszik, a róla elnevezett Rossz-templom-dűlőben.

Története valójában kevéssé ismert, írásos emlék alig áll rendelkezésre, és védőszentje is ismeretlen. 

„A Békás-patak és a bele É-Ny felől torkolló kis patakocska összefolyásától mintegy 700 m-re Ny felé épült a hossznégyszöges hajójú, félkörös szentélyű, keletelt templom, melynek falai erősen lepusztultak. A hajó E-i falának, a szentély és a hajó csatlakozásának felmenő falai még 3-4 m magasan állnak. A templomot először Arányi Lajos mérte fel 1874-ben. Foerk Ernő felmérése szerint a hajó belvilága 9,5 x 6,1 m-es, a félkör alakú szentély belvilága 2,3 x 3,3 m. Alaprajza alapján a román kori falusi templomok sorába tartozik. Okleveles említéséről nem tudunk, a tőle E-ÉK-re levő 35/3. sz. lelőhely anyaga a XIII. században zárul. „ 

A rom a török időkben elnéptelenedett szomszédos település plébániatemplomának maradványa. 

A török hódoltság idején teljesen kihalt ez a vidék, ami a templom sorsát is megpecsételte.

A templom nagy része leomlott, de a még álló falai elérik a 6 méteres magasságot.

Az egyperiódusú, kis alapterületű templom keletelt; alaprajza alapján a késő román kori falusi templomok sorába tartozik. 

A déli kapuzatú épület hajója téglalap alaprajzú, a keleti oldalhoz csatlakozó szentély félköríves záródású. 

Az északi és déli falának diadalívhez csatlakozó részén negyedköríves fülkék találhatók, amelyekben egy-egy mellékoltár állt. 

A boltozatra semmilyen jel nem mutat, így a templomhajó síkmennyezetes lehetett.

A falszövet változatos összetételű, többsége durva mészkő, emellett forrásvízi mészkő, homokkő, néhol breccsa. (A törmelékkő vagy breccsa (a német eredetű olasz breccia szóból) 2 mm-nél nagyobb, szögletes-sarkos törmelékdarabokból álló, a törmelékeknél jóval finomabb szemű anyaggal cementált kőzet.)

A 2000-es években régészeti feltárásokat végeztek a rom területén, amit részleges felújítás követett. Ennek köszönhetően akkor sikerült a rom pusztulását megállítani, azonban az elmúlt évtizedek környezeti erodálása nagymértékben felgyorsította az állagromlást, emiatt időszerűvé vált az újabb beavatkozás. 

A ROM Vándor Program keretén belül 2022-ben újabb állagmegóvási munkálatokat végeztek a műemléken, és környezetén. 

A megmaradt középkori fal megerősítése, konzerválása, valamint a millenniumi felújítások egyes épületrészeinek javítása mellett a környezet rendezésére is sor került, ami a műemlék kétirányú megközelítését is megteremtette. 

A megújult falazatok a közelben megőrzött és összegyűjtött kövek felhasz-nálásával épültek. 

A templomromot 50 millió forintból állították helyre, és 2022. október 14-én adták át a nagyközönségnek. 

A fővárostól egy 15-20 perc alatt elérhető Zsámbéki-medencében és környékén, több értékes műemléket kereshetünk fel.

A romtemplom falai között hétköznap akár úgy is elidőzhetünk, hogy hosszú ideig csak mi vagyunk és a történelem.     

Élmény és fotó: Farkas Attila / gogogo.hu

Térkép: Tök Romtemplom

Információ: wikipedia, ROM Vándor