Adalékanyagok, állományjavítók, tartósítószerek, stabilizátorok: nap mint nap találkozhatunk ezekkel a fogalmakkal, az élelmiszerek csomagolásain. A tetszetős és sokszor olcsó külső mögött gyakran nem is tudjuk, mi rejlik. A színezett élelmiszer jobban néz ki, a minőségi hibák kevésbé látványosak, az édesített üdítők finomabbak, míg a sütőadalékkal készült tészta térfogata nagyobb. A tartósítók és állományjavítók világában egyre több az ételallergiás beteg. Egyre több gyerek lesz liszt- és tejérzékeny.

Tisztában vagyunk azzal, hogy bizonyos élelmiszerekkel mennyire mérgezzük a szervezetünket? Tudjuk mit is eszünk nap, mint nap?

Az ételek tartósítása nem újszerű dolog. Aszalással, füstöléssel régen is tartósítottak élelmiszereket. Az orvostudomány és a higiénia fejlődésével a világ népessége és a fogyasztás is olyan mértékben megnőtt, hogy az élelmiszergyártók újabb és újabb dolgokkal próbálták az élelmiszereket tartósabbá és eladhatóbbá tenni. Európában több mint 300 engedélyezett adalékanyagot jelölnek E számmal. Élelmiszerbiztonság szempontjából Magyarország jó helyen áll. Hazánkban péládul tilos a génmanipulált növények szabadföldi termesztése, amit az új alkotmány is megerősít. Az Unión belül mindössze 8 ezreléket tesznek ki a magyar élelmiszerekkel kapcsolatos problémák. Magyarországon sokan félnek az E számoktól és a manipulált élelmiszerektől, ám a legtöbben meg sem nézik a csomagoláson feltüntetett vevőtájékoztatókat. Ebből a szempontból a nyugati vásárlók sokkal tudatosabbak. Mára már Magyarországon is kialakult egy olyan fogyasztói réteg, amely akkor is a magyar terméket választja, ha az valamivel drágább. Az élelmiszerbiztonság bekerült a köztudatba, ez pedig egyértelműen a hazai élelmiszerek megítélésének kedvezett. A manipulált mezőgazdasági termékek, élelmiszerek gyártói szerint ez az egyetlen reális esély arra, hogy a Föld rohamos ütemben sokasodó lakosságát élelmiszerekkel ellássuk, hogy a tömeges éhínséget legyőzzük. Ám az ellenzők szerint beláthatatlan következményekkel járhat a manipulált termékek fogyasztása mind az emberek egészségére, mind pedig a környező élővilág egészére nézve.