Magyarország egyik leghosszabb mesterséges tava – Deseda

Kaposvár mellett 1974-ben mesterségesen hozták létre a 8 km hosszúságú vízrendszert. 

Fekete István hőse, Matula bácsi ugyan egy közeli másik tavon érezte magát otthon, de ettől még az öreg pákász szellemiségével itt is találkozhatunk. (Pákásznak nevezték azokat a lápvidék környékén élő embereket, akik kimondottan a rétből, mocsárvidékből éltek, tehát földet nem műveltek, hanem abból éltek, amit a lápvidék készen adott, begyűjtötték a természet adta kincseket.)

Ennek a nagyszerű pihenőhely nevének eredetéről eltérő legendák keringenek. Az biztosnak tűnik, hogy a tó a középkorban Somogyaszaló mellett elhelyezkedő faluról kapta a nevét. Ez a falu egyes vélemények szerint Dershida volt, mások szerint Déshida. 

A mai elnevezése Deseda. Magyarország egyik leghosszabb mesterséges tava Kaposvártól északra található. Az egykori árvíztározót a hasonló nevű patak elzárásával duzzasztották fel.

A tó jelenlegi állapotát elnézve az öreg Matula, bizonyára otthonosan mozgott volna vízen. Halállománya – melyben a magyarországi őshonos halfajok találhatók – elismert horgászparadicsommá tette a tavat. A tó halászati kezelője a Kaposvári Sporthorgász Egyesület. 

„Tutajosnak” és „Bütyöknek” itt biztosan lett volna”kapása”. A hiteles mérések szerinti legnagyobb kifogott desedai harcsa 99 kg volt, a legnagyobb tőponty 22,8 kg, a legnagyobb fogassüllő 11,1 kg, míg koi pontyból 10,8 kg a rekord.

Nemzetközi szinten is jegyzett a hely ugyanis 2017. szeptemberében 26 ország 208 versenyzőjének részvételével itt rendezték meg a 19. pontyfogó-világbajnokságot, amely Magyarország történetében az első ilyen rendezvény volt.

A tó a környékbeliek kedvelt pihenő- és üdülőhelye. Erdővel, mezővel tarkított környezete a kirándulóknak és a vízi sportok szerelmeseinek is egyaránt kellemes időtöltést nyújt. 

A Toponárhoz közeli részt főként a fiatalok, a sportolást és a strandolást kedvelők látogatják, míg a Kaposfüredet, Magyaregrest és Somogyaszalót érintő partszakaszok a csendet, nyugalmat keresők pihenőhelyei.

A Desedát teljes egészében körbeveszik változatos túrautak, melyek járhatók kerékpárral is. A frissen megépült kerékpárútnak köszönhetően csaknem az egész tó körbebiciklizhető aszfaltozott kerékpárúton. 

A tó nyugati oldalán épült kilátóból gyönyörű kilátás nyílik a tóra és a környező erdőkre. Megfelelő időjárás esetén elektromos kirándulóhajó is járja a Deseda vizét.

A tóba nyúló legnagyobb félszigeten, a 67-es úttól északra 1978-ban arborétumot alakítottak ki, amely 2001 óta egy hídon keresztül megközelítve ingyenesen látogatható. 

Az arborétum kiváló hely kirándulásra vagy piknikezésre. Területén több száz különleges fa- és növényfaj díszlik. Kijelölt tanösvényeken ismerhetjük meg az erdők világát, olvashatunk a bennük élő vadvirágokról, amelyeket kis szerencsével testközelből is láthatunk. Az arborétum mellett épült kalanderdőben a kihívásokat, a sportot kedvelők is sok-sok élménnyel gazdagodhatnak. A kalanderdő minden létesítménye ingyenesen látogatható. 

A tó keleti oldalán, a kerékpárút mellett épült a Fekete István Látogatóközpont, mely külsőleg – stílusosan – egy hajót formáz. Emeletes ladik valószínű nem létezik…:)

Ebben kapott helyet egy állandó kiállítás, amely a Deseda-tó élővilágát mutatja be „Békalencse, vízipásztor, fakopáncs” címmel.

A kiállítás betekintést enged a tópartok és a tóparti erdők élővilágába. 

A kiállítótér közepére egy tölgyfát helyeztek, így látványosan mutatható be – a talajszint alatti élővilágtól függőlegesen felfelé haladva, egészen a lombkoronaszintig – a táj jellegzetes élővilága.

A Deseda növényevő és ragadozó halait – a vitrinek mellett – a kiállítótérben található közel húsz köbméter űrtartalmú akváriumban csodálhatjuk meg. 

A látogatóközpontban múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak, céljuk a környezettudatos életmódra nevelés, a természettudományok megértése és megszerettetése.  

Résztvevőik játékosan ismerkedhetnek meg a különféle élőlények testfelépítésével, táplálkozásával, jellegzetes egyéb tulajdonságaival, valamint viselkedésével, és természetes vizeink védelmének fontosságáról tanulhatnak. 

A kiállítási épület helyet ad egy ingyenesen látogatható közművelődési programsorozatnak Desedai Panoráma címmel. 

A látogatóközpontban nyári táborokat szerveznek, amelyekben a gyerekek egy héten át ismerkedhetnek rovarokkal, madarakkal, halakkal, hüllőkkel, kétéltűekkel, növényekkel, és megtanulhatják megkülönböztetni az ismertebb ehető és mérgező gombákat. 

Egyéb szolgáltatásai között szerepel a Deseda kirándulóhajó igénybevétele. A hajókirándulások során megtekinthetjük pl. a parton a tőkésréce-telepeket, a rejtőzködő gémféléket, a vadászó küszvágó cséreket.

A Fekete István látogatóközpont mellett 2015 tavaszán a tó északi részén kalanderdőt alakítottak ki, ahol tanösvények, játszóterek, 2017 ősze óta pedig egy kisebb lombkoronasétány” is várja a látogatókat. 

Természetesen az 1957-ben megjelent Tüskevár, valamint folytatása az 1959-es Téli berek zseniális szereplői kitalált személyek. Viszont a cselekmények helyszíne – mint a Kis-Balaton – ma is látogatható. 

Mára a Deseda is egyre inkább benépesül a pihenést és a természetet szerető emberekkel. A városok nyüzsgéséből kiszakadva itt is bárkiből lehet egy “VAKÁCIÓ!” erejéig „Tutajos” vagy „Bütyök”. 

És Tutajos nagybátyja – István gazda szavai ma is mindannyiunk számára megfontolandók lehetnek: 

“Jól figyelj ide, fiam… Korlátokat nem szabok, mert annyi eszed már lehet, hogy nem mégy fejjel a falnak. Ha tehát bevered a fejed, a te dolgod, ha bajba kerülsz, magadnak kell kilábalnod, mert esetleg nem lesz melletted senki. Annyira vállalkozz, amennyit elbírsz, és nekem hiába nyivákolsz, ha elvágod a kezed, vagy elrontod a gyomrod. Ez mind a te magánügyed. Úgy vélem: csak így tanulsz meg a magad lábán járni, és pontosan rájössz majd, hogy mit lehet és mit szabad.”

Élmény és Fotó: Farkas Attila / www.gogogo.hu

Információk:

Deseda, Kalanderdő,

kaposvar.hu

Térkép: Deseda arborétum