Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulója

Milyen emlékeket őriznek a németországi városok Beethovenről?

Beethoven Haus Bonn

Mi mindent nézhetnénk meg Bonnban, Berlinben és másutt, ha a zeneszerző életéről szeretnénk többet megtudni?

Stieler, Joseph Karl: Beethoven mit der Missa solemnis Ölgemälde, 1819

2020-ban ünnepelték Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulóját.

Beethoven-Haus, music hall Hermann J. Abs

Czeiszing Miklós

Ennek apropóján készült a beszélgetésünk Czeiszing Miklóssal a Német Turisztikai Hivatal Budapesti Képviseletének vezetőjével.

Mörk Leonóra

És ha már olyan sok szó esett a Németország bizonyos részeit, városait, történelmét, szülötteit megmutató Mörk Leonóra regényekről, íme a legutóbbi könyvről egy podcast, amely Beethovenhez kapcsolódik. A regény részben napjainkban játszódik, részben a múltban kalandozik, és számos zenetörténeti érdekességet is tartalmaz. Egy kis adalék a történethez: “Frieda, a jómódú berlini hugenotta család lánya vidéken nyaralva ismeri meg a porosz királyi herceget, aki egyszerre hadvezér, zeneszerző és zongoraművész. Frieda rádöbben, hogy a javíthatatlan szoknyavadász hírében álló herceg, aki olyan elérhetetlennek látszott számára, mintha a holdon élne, viszonozza az érdeklődését. Hiába tudja, hogy nem lehet helye a férfi életében, igent mond erre a logikátlan, jövőtlen, de annál szenvedélyesebb szerelemre. Kettejük nevét mindössze egy Beethoven-darab köti össze, és a titok, amelyet a herceg magával visz, amikor a porosz seregek élén harcba indul Napóleon ellen.”

Itt a podcast, amelyben a regény születéséről, valós elemiről, helyszíneiről is beszélgetünk Mörk Leonórával:

Fotó: www.beethoven.de

A Könyvben utazom olvasni és utazni szeretők műsora hosszabb és rövidebb változatban a Trend Fm-en és itt a weben. Rádiós könyvajánló és beszélgetős magazin könyvről, és a könyv valódi helyszínéről. Oláh Andrea 25 éve rádiós újságíró, a Könyvklub, a Go! Magazin, és az Édes Hazám című rádióműsorok kitalálója, készítője. Hajdan a Magyar Rádió Magyarországról jövök című műsorának riportere, műsorvezetője, és sok más egyéb…