Kittenberger Kálmán – Az utolsó vadászat – TELJES FILM

A természettudós, a legnagyobb magyar vadász, az Afrika-kutató, az író-főszerkesztő Kittenberger Kálmán páratlan kalandokkal teli életébe nyújt betekintést az a játékfilm dokumentumfilm, amely az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából készült. Barátja, Fekete István segítségével mutatja be az alkotás, milyen ember volt Kittenberger: mindig őszinte, bátor, tisztességes. Az állatok feltétel nélküli szeretete és tisztelete jellemezte, ami műveiben és hagyatékában él tovább.

Kittenberger Kálmán vadász, természettudós, Afrika-kutató és vadászíró, a 20. század első évtizedeinek valódi pionírja, szerény körülményei ellenére eljutott olyan helyekre, ahol addig fehér ember még nem nagyon járt. Gyakran szenvedett a maláriától, az éhségtől és a szomjúságtól, s a nagyvadakkal való küzdelmei során számtalan sebet szerzett. Kevés embernek jutott osztályrészül olyan nehéz és fordulatos életút, mint az övé. Mégsem ez a közel 16 évnyi afrikai lét vagy az oroszlánkarmolások ejtették rajta a legnagyobb sebeket, sokkal inkább a 20. század két nagy világégése.

A film betekintést nyújt a világhírű magyar Afrika-kutató életébe. Bemutatja, milyen karakter volt Kittenberger: mindig őszinte, bátor, tisztességes. Az állatok feltétel nélküli szeretete és tisztelete jellemezte. S bár utazásai során gyakorta szembesült a kiszolgáltatottsággal és a nehezen legyőzhető körülményekkel, mégsem tört meg soha, és a múlt század első felének zavaros világában is mindig egyenes és humánus maradt. Kittenberger Kálmán a Felvidéken született, német nevet viselt, magyarságát mégis minden körülmények között büszkén vállalta. Emellett sosem adta fel céljait: az állatvilág felfedezését és minél jobb megismerését. Összesen másfél évtizeden át járta Afrikát. Vadászott Tanganyika, a mai Kenya és Uganda földjén, vezetett expedíciót a Kilimandzsáró környékére. Ezernyi felejthetetlen élményt szerzett Afrikában, amelyeket mára már klasszikussá vált történeteiben jegyzett le.

Forrás: Pannon Értéktár Zrt.