Hőlégballon – AEROsport.hu (2019.08.)

A levegőbe emelkedés vágya talán egyidős az emberiséggel. Kevesen tudják, hogy az első légijármű, amivel az ember levegőbe emelkedett a hőlégballon volt. Az egyik legkülönlegesebb légijárműről – a hőlégballonról – méltatlanul kevés szó esik. Az első hőlégballon kezdeményt a kínaiak használták lámpások formájában. Az 1700-as évek közepén Franciaországban kezdtek kísérletezni míg végül meleg levegő segítségével sikerült magasba emelni légballonjukat. A magyarországi hőlégballonozás 1970-es években indult, az első magyar hőlégballont Pannónia névre keresztelték. A ballonok számának növekedésével természetesen egyre több pilóta és az ő munkájukat segítő csapat jött létre. Mára ezek a repülést kedvelő csoportosulások sportegyesületként tevékenykednek. Hosszú ideig csak az MHSZ majd az MRSZ szervezetek alatt lehetett hőlégballonozni Magyarországon.

A 2010-es évektől magántulajdonba és magánüzemben tartásba került egyre több ballon. Ma már könnyen elérhető mindenki számára a hőlégballonos függeszkedés és a sétarepülés. A külföldi turisták kedvelt időtöltése lett hazánk tájegységeiben való gyönyörködésnek eme páratlan élménye. Így mára a hobbipilótákból saját ballonnal rendelkező képzett, és napi szinten repülő pilóták lettek. A ballonos társadalom célja minél több utassal megismertetni a repülés szépségét. A ballonosok számtalan rendezvényen cserélnek tapasztalatot. Ilyen például az úgynevezett fiesta találkozó, melyen általában 15-30 ballon vesz részt, de egy-egy Európa- vagy Világbajnokság alkalmával 60-80 vagy akár 100 ballon is jelen lehet egyidőben. Óriási élményt nyújt még a laikusok számára is! Elmondhatjuk, hogy a magyar ballonozás újra felszálló ágban van, a csapatok eszközparkja folyamatosan bővül, a csapatok összetartásának ereje egyedülálló. Az utánpótlás-nevelés is beindult, egyre több növendék kerül ki a sportegyesületekből, képzőszervezetekből.

A ballonozás semmilyen más repüléshez nem hasonlítható élményt nyújt, ellentétben minden más légijárművel a felhajtó erejét a meleg levegő adja. Nincs még egy ilyen légijármű, ami így szállna fel. A ballonozás teljes kötetlenséget jelent a pilótáknak, és a végtelen nyugalmat adja ez a technikai sport számukra. Természetesen komoly tudásra, felkészültségre, tapasztalatra van szükség, hogy biztonsággal üzemeltessék a hőlégballont. A ballonozás érdekessége, hogy az egyetlen pont ami megválasztható a repülés alatt az a felszállás helye, minden más a levegőben alakul ki. Kevésbé ismert, hogy ballonnal repülni kizárólag a napkeltét követő 1.5-2 órán belül, vagy a napnyugtát megelőző 1.5-2 órán belül van lehetőség az ún. termik – emelkedő légáramlás – tevékenysége miatt. A téli időszakban az időjárástól függően napközben is lehet repülni. Elmondhatjuk, hogy a hőlégballon az egyik legbiztonságosabb légijármű, az elmúlt fél évszázadban Magyarországon nem volt súlyos baleset. Sokan úgy vélik, hogy ez a tevékenység extrém, valódi adrenalin bomba, de ennek éppen az ellenkezője igaz, a végtelen táj nyugalma az utasokra is pozitív hatást gyakorol. Egyre többen választják szabadidős élményként ezt az aktivitást.