Arany fürdő – Királyi fürdő

Stubnyafürdő vagy Túróchévíz Pozsonytól valamivel több mint kétszáz kilométerre található, Kassától pedig  három órányi autóútra. Gyors indulásnál óvatosságra intek mindenkit, Stubnyafürdő szlovák neve Turčianske Teplice, és összekeverhető Trenčianske Teplice (Trencsénteplic) nevével, és a telefon automata korrektora megtréfálhatja a navigátort. Így akár száz kilométert is kerülhetünk Trencsén irányába. 

A tájat körbefesti a lassan domboruló táj, Nyitra után kanyargósabb az út, érzékeny gyomrúaknak ajánlott felkészülni.  

Egy kis történelem

Stubnyaváros helyén már a kőkorszakban is éltek emberek, és ha belegondolunk, hogy elődeink a hideg elől a meleg vizű forrásoknál találhattak menedéket, akkor nem kell hozzá kézzelfogható felfedezés, hogy ezt elhiggyük. A település első írásos emléke 1281-ből való, IV. (Kun) László magyar király adománylevele a Túróc vármegyében fellelhető természetes gyógyforrásról ír, ami egyike Szlovákia legrégebbi termálvíz lelőhelyeinek. 1423-ban maga Luxemburgi Zsigmond német, magyar és cseh király, német-római császár, Európa egyik legjelentősebb személyisége személyesen tapasztalhatta gyógyhatásait. Később I. Miksa német-római császár, Ausztria uralkodó főhercege, német király látogatta az egyre növekvő fürdővárost. 

Az 1400-as évek végén és az 1500-as évek elején a helyiek már érezhették a természetes források felbecsülhetetlen értékét. Két család küzdött a hőforrásért, és rombolta le egymás falait évtizedeken keresztül, hogy a maga tulajdonába bírja a meleg vizet. 

Az első fogadó Zöld fürdő néven öt szobával és vendéglővel 1728-ban nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt. Ekkor nevezték ki a fürdőbe látogatókat kezelő első orvost. A Zöld fürdő átépítése után lett Kék fürdő, majd Fürdőház, ahova Sisi császárnő is ellátogat a megnyitó után röviddel. Az I. és a II.  világháború között Grand Hotel és Kis Fátra Szanatórium néven ( Liečebný dom Malá Fatra) üzemelt a mai luxus szállodaként működő történelmi épület. 

A park

1848-ban, a település szívébe 14 hektár területen egy csodálatos park épült, ami a mai napig a hely egyik leglátványosabb része. A kertésznek lakóházat tartottak fenn, aki a botanikus kert mellett egy  üvegházat is gondozott. A ma 13 hektár területen elnyúló park nemzeti kulturális emlék, számos ritka és védett fával. Sétánk mellé szegül a Teplica patak, hosszanti irányban végig, egy-két híddal kötve össze két partját. 

Kevés olyan hely van a világon, ami nekem Új-Zélandot idézi, de Szlovákia sok esetben azonosul isten játszóterével. Ha nem is járjuk be a nemrégiben alig ezer lakosú várost, ami napjainkra 6400 főre dagadt (2017. évi adat), a park megadja mindazt a szépséget, energiát és nyugalmat, amire -valljuk be őszintén-, mindannyian vágyunk. Lehet ez akár reggeli futás, séta, délutáni elvonulás, esti lazítás, itt önmagunk lehetünk. A parkban felállított különleges padok pedig felvidítanak. A park a Hírességek Parkja nevet kapta, mindegyik installációt hozzákapcsolva egy-egy híres előadóművészhez, rendezőhöz, táncoshoz vagy színészhez, énekeshez. Van itt Michael Jackson pad, részegek padja, nevető és szomorú arcocska (smiley-k), a folklór elemeit bemutató, magasba ívelő és Rock’n’Roll pad. A park a település Alsóstubnya részén helyezkedik el. 

A gyógyvíz mozgásszervi, neurológiai, nőgyógyászati, urológiai, emésztőrendszeri, problémákra kiváló, vagy onkológiai kezelést támogató, természetes kiegészítő gyógymód, közepesen ásványi anyag tartalmú, hidrogén-karbonát, kalcium, megnövelt magnézium- és fluortartalommal, gyengén savas vízben 47 ° C-ig. 

Az aktívabb látogatók pedig az Aquapark élményközpontban találnak kikapcsolódásra lehetőséget.

Élmény és fotó: Rajczi Adriana

Térkép: Stubnyafürdő